A visszavonásig zárva maradnak az iskolák, az aktuális tanévben nem lesz írásbeli érettségi és tesztelés sem!

2020. március 24. - 13:03 | Belföld

Branislav Gröhling oktatási miniszter kedden bejelentette, minden oktatási intézmény a korábban elrendelt kéthetes bezárás letelte után is zárva marad, egészen visszavonásig.

A visszavonásig zárva maradnak az iskolák, az aktuális tanévben nem lesz írásbeli érettségi és tesztelés sem!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az iskolák, az óvodák és az egyéb oktatási intézmények tehát a visszavonásig zárva maradnak.

A korlátozás érinti az írásbeli érettségi vizsgákat és a kilencedikes diákok tesztelését is.

A miniszter bejelentette, az aktuális tanévben elmarad az írásbeli érettségi. A szóbelire azután kerülhet sor, miután ismét megkezdődik a tanítás.

„Szeretnénk, ha az érettségi előtt álló diákok még ebben az évben, legkésőbb június 30-ig leérettségiznének” – jelentette ki a miniszter, majd hozzátette, ebben a tanévben a kilencedikes tanulók tesztelése is elmarad.

A középiskolákba az új szerint május 15-ig lehet beadni a jelentkezést, ehhez pedig nem szükséges orvosi igazolást mellékelni. A felvételi vizsgák a tervek szerint legkésőbb június 30-ig fognak megvalósulni.

Gröhling arról is tájékoztatott, hogy az alapiskolákba történő beiratkozást is elhalasztják, ezekre április második felében, 15. és 30. között kerülhet sor, de a gyerekek személyes jelenléte nélkül. „A legideálisabb elektronikus úton lenne, ahol ez lehetséges. Az óvodákba egész május folyamán lehet majd jelentkezni" - közölte.

„Ami a regionális iskolaügyet illeti, a tanévet a tervek szerint szeretnénk befejezni, tehát június 30-ig” – mondta az oktatási tárca vezetője, majd hozzátette, a tananyagot, amit nem győznek az aktuális tanévben átvenni, átcsúsztatják a következő évfolyamba.

Az egyetemistákkal és a főiskolásokkal kapcsolatban a minisztérium arra kéri a Szlovák Rektori Konferenciát, hogy akceptálják a kialakult helyzetet.

Gröhling megjegyezte, hogy az iskolák lezárásának meghosszabbításával kapcsolatban kéréssel fordult az RTVS közszolgálati média igazgatójához, Jaroslav Rezníkhez, hogy oktató programokat sugározzanak a diákoknak a közszolgálati televízióban. A tervek szerint a jövő héttől kezdődően napi 100 órás adást vetítenek majd, hogy ezáltal azok a diákok is hozzájussanak a tananyaghoz, akiknél nincs elérhető internet vagy számítógép.

Emellett létrehoznak egy weboldalt is, amelyen a tanárok, a diákok és a szülők is megtalálják a távoktatáshoz szükséges anyagokat.

(TASR)