Visszavonják Szlovákiából az amerikai Patriot légvédelmi rendszert

2023. január 12. - 10:48 | Belföld

Az Egyesült Államok visszavonja Szlovákiából a Patriot légelhárító rendszerét, és a németországi bázisra szállítja, ahol karbantartáson esik át. A védelmi minisztérium jelezte, hogy tárgyal a szövetségesekkel a megfelelő helyettesítésről.

Visszavonják Szlovákiából az amerikai Patriot légvédelmi rendszert
Fotó: TASR

Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője szerint a többnemzetiségű csoportok keretében standard szokás a katonai személyzet és technika cseréje, ugyanezt csinálják a szlovákiai katonák is, akik szintén ilyen misszió keretén belül teljesítenek szolgálatot Lettországban.

„Minden ilyen lépés előre eltervezett és koordinált, ezért természetesen intenzíven tárgyalunk a szövetségesekkel a megfelelő légelhárító védelem nyújtásáról, ami az amerikai Patriot helyébe léphet” – mondta a szóvivő.

A biztonságra való tekintettel a tárca nem pontosította, hogy konkrétan mikor vonhatják vissza a Patriot rendszert, de a becslések szerint ez heteken belül megtörténhet.

Az amerikai Patriot mellett két német Patriot rendszert is Szlovákiába telepítettek. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter és német kollégája, Christine Lambrecht tavaly decemberi találkozásuk során egyeztetett róla, hogy a német rendszerek legalább 2023 végéig Szlovákiában maradnak.


TASR/para