Visszavonta az ügyész a fellebbezését a rendőri vezető vizsgálati fogsága ügyében, akinek az sms-ét lobogtatja Pellegrini és Fico

2021. május 27. - 07:58 | Belföld

Nem kell a Pozsonyi Kerületi Bíróságnak döntenie Ján Kaľavský, a pozsonyi nyomozók vezetője vizsgálati fogságáról, miután a Legfőbb Ügyészség ügyésze visszavonta a fellebbezését azzal kapcsolatban, hogy a III. Járásbíróság nem adott helyt annak első fokon.

Visszavonta az ügyész a fellebbezését a rendőri vezető vizsgálati fogsága ügyében, akinek az sms-ét lobogtatja Pellegrini és Fico
Illusztráció

Kaľavskýt ugyanaznap vették őrizetbe, mint amikor a NAKA exigazgatójánál, Branislav Zuriannál tartottak házkutatást, és köztisztviselői hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják.

Kaľavský esetében a szálak Marián Kučerka vizsgálótiszthez vezetnek, akit tavaly vettek őrizetbe a Júdás fedőnevű rendőrségi akció keretében. Ebben az ügyben tartóztatták le Milan Lučanský korábbi országos rendőrfőkapitányt, Daniel Čechet, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóhelyettesét, Jozef Rehákot, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetőjét, Boris Beňát, a SIS igagzatóhelyettesét, Peter Gašparovičot, a SIS egy másik tisztviselőjét, valamint az említett Kučerkát. Utóbbit azzal vádoták meg, hogy 25 ezer euróért cserében Norbert Bödör utasítására hanyagolnia kellett volna a Smer korábbi miniszterének - a jelenleg a Hlas képviselőjeként dolgozó - Peter Žigának az ügyét. Idén áprilisban pedig összefüggésbe került a neve Vladimír Pčolinskýval, akit a SIS igazgatójaként tartóztattak le - azóta lemondott, jelenleg vizsgálati fogságban ül, és épp tegnap szólt róla is egy bizarr rendkívüli parlamenti ülés, melyre őt ki akarták hozni a börtönből, de az ügyész ebbe nem ment bele. Nos, visszatérve Kučerkához, őt Pčolinský kapcsán azzal gyanúsítják, hogy a SIS igazgatója 10 ezer eurót fizetett neki, hogy ne foglalkozzon egy közelebbről meg nem nevezett nemzetközi építőipari vállalattal összefüggésben felmerült gyanúval.

Kučerka az utóbbi időben együttműködik a rendőrséggel, ő mártotta be Kaľavskýt azzal, hogy azt állította róla, szólt neki előre, amikor indult letartóztatni őt a NAKA. Kučerka végül már felkészülve várt a rendőrökre.

A bíró pedig azzal indokolta a Kaľavský elleni vizsgálati fogságra vonatkozó kérelem elutasítását, hogy azt csak bűnbánó tanúk vallomásai támasztják alá. Kučerkáén kívül Ľudovít Makóé és Boris Beňáé - ezt korábban a Denník N írta meg.

Kaľavský neve viszont kulcsfontosságú annak az sms-nek az ügyében is, mely kapcsán Peter Pellegrini és Robert Fico hőbörög arról, hogy szervezett módon tartják fogva a kormányaik idején aktív rendőrségi, ügyészségi és adóhatósági fejeseket.

Kaľavský ugyanis még azelőtt, hogy letartóztatták volna, feljelentést tett a rendőrségi belső ellenőrzésen Ján Čurilla vizsgálótiszt ellen, és ezt egy tőle kapott üzenettel támasztotta alá. Ebben az üzenetben Čurilla pontokba szedte egy kihallgatás eredményét, és küldte át Kaľavskýnak, viszont azt úgy tálalták később, mintha ezzel az sms-sel próbálta volna a vizsgálótiszt befolyásolni egy kihallgatás menetét, lényegében felvázolva, mit kéne a tanúnak mondania.

Ami árulkodó volt viszont, hogy az sms később született (tavaly augusztus 22.), mint amikor a kihallgatás zajlott (tavaly augusztus 19-20.), ami pedig az érzékeny ügyeket vizsgáló Čurilla verzióját igazolja.

(Denník N/TASR/parameter)