Visszavonta a Jókai és a Thália Színházak államosításáról szóló javaslatot a Híd

2018. október 22. - 13:59 | Kultúra

Visszavonta a Híd párt a napirendről törvénymódosító javaslatát, mely azt szorgalmazta, hogy a nemzetiségi színházak átkerüljenek a kulturális minisztérium fennhatósága alá.

Visszavonta a Jókai és a Thália Színházak államosításáról szóló javaslatot a Híd
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Indoklásuk szerint szeretnék elkerülni, hogy politikai támadások érjék az ügyet, és úgy vélik, szükséges még megvitatni a témát. "Elfogadjuk, hogy a véleményét mindenki nyilvánosan közölje, viszont semmi esetre sem szeretnénk, ha a nemzetiségi színházak, ezen keresztül pedig a nemzeti kisebbségek kultúrájának témáját túlságosan is megfertőzné a politika" - közölte Debnár Klára, a párt szóvivője.

A témát csatolják a helyi, regionális és nemzetiségi kultúrák 2030-ig szóló stratégiai tervezetébe, melynek kialakítása jelenleg folyamatban van a kulturális minisztériumnál, a védnöke Rigó Konrád (Híd) államtitkár, a tervezési folyamatban pedig részt vesznek az egyes nemzeti kisebbségek képviselői.

A Híd korábban azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy bár a nemzetiségi intézmények jelenleg az adott megye fennhatósága alá tartoznak, ezek valójában országos tevékenységet folytatnak, amely a megye határain túlra is kiterjed. Úgy vélik, az említett egyesületek tevékenysége összevethető a kassai Állami Filharmonikusok, a zsolnai Állami Kamarazenekar, vagy a besztercebányai Állami Opera tevékenységével, amely intézmények a Kulturális Minisztérium fennhatósága alá tartoznak. Ugyanakkor a regionális színházak közül éppen a nemzetiségiek azok, amelyek a leginkább alulfinanszírozottak.

„Amennyiben felmentjük az önkormányzatokat bizonyos kötelezettségek alól, a Pénzügyminisztérium következő lépése nagy valószínűséggel az lesz, hogy megvonja tőlük a támogatást is, ez pedig éles vitákat váltana ki arról, hogy hol van szükség a pénzre, és hol nincs" – figyelmeztetett korábban Peter Pellegrini, aki egyetért azzal, hogy a nemzetiségi színházak tevékenységükkel túlmutatnak a régión, ahol találhatóak.

(TASR)