A Viszkis: Egy magyar bankrabló filmbe illő története

Ki ne ismerné Magyarország legismertebb bűnelkövetőjét, aki a 90-es évek alatt több mint 25 sikeres bankrablási kísérletével került be a köztudatba? Ambrus Attiláról, azaz a Viszkis életéről készült már könyv és dokumentumfilm, 2017 novemberében pedig játékfilm is elmesélte a történetét.

A Viszkis: Egy magyar bankrabló filmbe illő története
Forrás: MoziNéző

Ambrus Attila élete már magában hollywoodi filmbe illő sztorira hajaz, Antal Nimródnak köszönhetően pedig elmondható, hogy mindebből végül egy egészen ütős mozifilm kerekedett.

A Viszkis nemcsak bűnügyi, de életrajzi filmként is megállja a helyét, hiszen a főszereplő, Ambrus Attila kisgyermek korától meséli el, hogy hogyan is keveredett odáig, hogy végül bankrablásra hajtja a fejét. Amellett, hogy a film ügyel a részletekre, egyszerre képes élni hollywoodi eszközökkel, valamint jó értelemben őrzi meg magyarságát. A Viszkisnek szerencsére megvan az a fajta tökössége, amelynek köszönhetően nem ölti magára a magyar filmekre gyakran jellemző görcsösséget.

Nimród Amerikában szerzett tapasztalatai remekül érvényesülnek a produkcióban: a krimi és az akció kellő humorral és drámával ötvöződik – pont olyan mértékben, amelynek köszönhetően a mérleg nyelve egyik irányban sem billen el túlságosan. Nem bátortalanság kijelenteni, hogy adrenalinnal töltött jelenetek még egy magyar filmprodukcióban sem festettek olyan jól, mint a Viszkisben. Emellett a visszatekintések is remekül lettek időzítve.

Ami a szereplőket illeti: az Ambrust alakító Szalay Bencén ugyan egy szemernyit érezni lehetett a tapasztalatlanságot, ám ennek ellenére karizmatikus, szerethető alakítást tudhat magáénak.

Schneider Zoltán, a Viszkist kihallgató nyomozó szarkasztikus humorával és tekintélyt parancsoló megjelenésével egyértelműen a film egyik üde színfoltját képezi. Móga Piroskának (aki Ambrus akkori barátnőjeként tűnt fel) nem jutott annyi szerep, hogy karaktere kiteljesedjen, illetve motivációja érthetővé váljon.

A filmben továbbá még olyan nagyágyúk bukkantak fel kisebb szerepekben, mint Csuja Imre, Zsótér Sándor vagy Csőre Gábor.

A Viszkisnek nem célja, hogy az emberi lélek mélységeit ábrázolja. A remek tempónak, az ütős akciójeleneteknek és a hozzájuk társuló hangulatzenének köszönhetően a Viszkis – magyar szinten – egy egészen pöpec film lett.

A film főszereplőjével, Ambrus Attilával 2018. június 15-én, pénteken a dunaszerdahelyi Arénában találkozhatsz.

tt/para

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.