Vízi és kerékpáros pihenőpont nyílt a Kassa megyei Borsiban

2022. július 4. - 18:12 | Régió

Vízi és kerékpáros pihenőpont nyílt Borsiban (Borša), a Bodrog partján, a felújított Rákóczi-kastély közelében. A táborozóhely kialakítását Kassa megye önkormányzata 92 ezer euróval támogatta – tájékoztatott a Kassai Régió Turizmus Megyei Idegenforgalmi Szervezet.

Vízi és kerékpáros pihenőpont nyílt a Kassa megyei Borsiban
TASR-felvétel

A pihenőpontot hétfőn adták át, a jövőben összekötik az alsó-zempléni, a magyarországi oldalon pedig a Sátoraljaújhely–Sárospatak kerékpárutakkal.

II. Rákóczi Ferenc kastélya számos hazai és külföldi érdeklődőt vonz Borsiba. „A turisták számára, akik a magyar nemzet hősének szülőhelyét akarják megnézni, itt a kastély, de a sportolóknak eddig hiányoztak a megfelelő feltételek. Ezen akartunk változtatni, hogy Borsiba csábítsuk a vízitúrázókat és a kerékpározókat. Reméljük, hogy ezzel sikerül növelni az idelátogatók számát, hogy felfedezzék az országnak ezt a kevésbé ismert szegletét” – mondta Diószegi László, a projekt kidolgozója, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója.

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke kijelentette, örömmel tölti el a kezdeményezés és a határon átnyúló önkormányzati együttműködés. „Megyénknek ezt a részét nemcsak a történelem, a Rákóczi-féle felkelés köti össze déli szomszédunkkal, hanem például a tokaji szőlészetek is” – mondta Trnka. Hozzátette, reméli, hogy a megyei Terra Incognita programból támogatott projekt már ebben a szezonban sokakat fog vonzani. „Intelligens pihenőpont várja a kerékpárosokat és a vízitúrázókat, táborozóhellyel, 20 sátorral, vizesblokkal, külön férfi és női zuhanyozóval, csónakkölcsönzővel, és ez egy önkiszolgáló pont az alsó-zempléni kerékpárutak használóinak is” – mondta Trnka.

Lenka Vargová Jurková, a Kassai Régió Turizmus idegenforgalmi szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, a kerékpártúrák és vízitúrák, a rafting és a kempingezés egyre népszerűbb. „Éppen ezért teret és lehetőséget kell adni azoknak is, akik az ökoturizmus miatt keresik fel a megyénket” – mondta Lenka Vargová Jurková.

TASR

Címkék: Borsi, Kassa Megye, turizmus