Vízkeleten agyonlőtték, Alsóhatáron elásták – Elkezdődött a brutális maffiózó meggyilkolásának pere

2022. december 9. - 11:16 | Régió

A két vádlott, Alföldi László és Radovan Varga ártatlannak vallja magát Róbert Nigut meggyilkolásának ügyében. Mindkettejükre rendkívüli, élefogytig tartó börtönbüntetés várhat, amennyiben bűnösnek találja őket a Specializált Büntetőbíróság.

Vízkeleten agyonlőtték, Alsóhatáron elásták – Elkezdődött a brutális maffiózó meggyilkolásának pere
Radovan Varga (elöl) és Alföldi László (Fotók: TASR)

Alföldit, aki a végrehajtó lehetett, a börtönből szállították át a tárgyalásra, ahol az ifjabb Dora Ferenc megbízásából elkövetett gyilkosságokért kirótt 25 éves börtöbüntetését tölti. Radovan Varga vizsgálati fogságból érkezett, őt Nigut megölésének megrendelésével vádolják. Varga esetében egy másik gyilkosság megrendelését is vizsgálják, mellyel még Nigutot bízta meg a vád szerint 2013-ban. Neki egy százezres nagyságrendű csalás kapcsán Márián Kakalejčík gelnicai vállalkozóval kellett végeznie a Kassa melletti Jahodnán, de Nigut elvétette.

A Speciális Ügyészség ügyésze közölte, a két eset összefügg, mindkettő 2013-ban történt. Nigut meggyilkolását Varga a sikertelen merénylet után rendelhette el. Az ügyész szerint csak az utóbbi időszakban sikerült annyi bizonyítékot begyűjteni, amelyek alapján lehetővé vált a vádemelés a két gyilkosság ügyében. A vádlottakat 25 évig vagy életfogytig tartó börtönre ítélhetik.

Radovan Varga vallomásából felolvasva azt állította, hogy ő nem gyilkos, értékesnek tartja az emberéletet. Ezután részletesen beszélt az ügyben említett személyekkel való viszonyáról, illetve találkozóikról.

A Nigut-gyilkosságnak korábban két másik vádlottja is volt, az egyik ifjabb Dora Ferenc, a másik pedig a csallóközi maffia Nagy Zsolt (Csonti) vezette kivégzőosztagához tartozó Bugár György. Ők azonban beismerő vallomást tettek és együttműködnek a hatóságokkal, ebből kifolyólag külön eljárás alá vonták őket.

  • A rendőség kilenc éven keresztül kutatott Nigut után, az Interpolt is bevonták a keresésébe. Távollétében életfogytiglanra ítélték. Földi maradványait idén júliusban ásták ki Alsóhatár (Galántai járás) kataszterében, a személyazonosságát DNS-vizsgálttal állapították meg.
  • Róbert Nigut a kelet-szlovákiai, Róbert Okoličány vezette alvilág magas rangú tagjai közé tartozott, a bűnszervezet egyik legveszélyesebb és legbrutálisabb gyilkosaként tartották számon.
  • 2013 augusztusában tűnt el, miután bűntársával, Gabriel H.-val együtt Marián Kakalejčíket próbálták meggyilkolni. Egy lopott BMW-vel eredtek a vállalkozó nyomába, melyet Gabriel H. vezetett, Nigut pedig menet közben egy gépfegyverrel nyúlt ki a kocsi ablakán, majd tüzet nyitott a vállalkozó autójára. Marián K. megsérült, de ennek ellenére sikerült elmenekülnie, Niguték pedig karamboloztak.
  • Nigut lelécelt a helyszínről, de előtte még megpróbálta a társát is megölni. Lelocsolta benzinnel, de csődöt mondott az öngyújtója, amivel azt meggyújthatta volna. Az ügyben végül Nigutot gyilkossági kísérletért 25, míg sofőrjét, Gabriel H.-t gyilkossági kísérletben való bűnrészességért 15 éves szabadságvesztésre ítélték, mindkettőjük ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.
  • Varga közben jobbnak látta, ha végleg megszabadul Niguttól, ezért 30 ezer euró fejében megrendelte ifj. Dora Ferencnél a bérgyilkos kivégzését. Ő Alföldi Lászlónak és Bugár Györgynek közvetítette a megrendelést. 2013 augusztusában Magyarországról hazahozták Nigutot, ifj. Dora Ferenc vízkeleti családi házának hátsó részénél parkoltak le. A nyomozati információk szerint ekkor Alföldi kiszállt az ezüst színű Škoda Octaviából, kinyitotta annak csomagtartóját, majd hátulról, az ülésen keresztül több lövést adott le egy pisztolyból a hátsó ülésen ülő Nigutra. Ezután Alföldi és Bugár beparkoltak ifj. Dora garázsába, kiszedték a kocsiból a halott Nigutot, akit levetkőztettek, testét pedig fóliába csavarták. A holttestet Alsóhatárra, egy félkész házhoz vitték, ahol a Fekete-víz partjától nem messze egy markolóval elásták.

(TASR/parameter)