Vízproblémák, szeméthegyek, kilátástalan nyomor a Karcsai úton

2022. december 7. - 15:06 | Régió

Az elmúlt napokban leginkább az egy éve beiktatott vízadagoló többszöri megrongálása jelentette a fő gondot a marginalizált roma közösség által lakott karcsai úti telepen, hosszú távon viszont az ivóvíz mellett a villanyáram és a fűtés biztosítása, de a szemételhordás is egy megoldhatatlannak látszó problémaspirált tár fel.

Vízproblémák, szeméthegyek, kilátástalan nyomor a Karcsai úton
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!
Korábban több podcastban is foglalkoztunk a Karcsai úti lakóteleppel, ezeket itt találja:

Lehet-e szabadulni a Karcsai út fogságából?

Élni és túlélni - Szexmunkásként a Karcsai úton

Másfél évvel ezelőtt a dunaszerdahelyi Karcsai úton lévő lakótelep egy részén, a konténerlakásokban bevezették a fizetőkártyás vízhasználatot. A befizetetlen vízszámlák havonta ezres nagyságrendű kiadást jelentenek a városnak, és ettől a megoldástól várták a hozzáállás megváltozását. Hájos Zoltán polgármester akkor megkeresésünkre azt mondta, fontos, hogy az ott élő nem fizetők tudatosítsák, ha a csapból engedik a vizet, akkor annak bizonyára költsége is van. Bíztak benne, hogy ennek hatására átgondolják a helyzetet, és rájönnek, ha a vizet így is-úgy is meg kell fizetni, akkor kényelmesebb a hónap végén, mintsem feltöltőkártyával naponta vödrözni. A vízadagoló automatás rendszer azóta is a telepen maradt, az elmúlt héten pedig elérte a mélypontot.

Az elmúlt napokban többször is próbáltuk elérni az ügyben Hájos Zoltán polgármestert, de nem reagált telefonhívásunkra, sem e-mailben feltett kérdéseinkre.

Ravasz József, a telepen lakókkal foglalkozó Romológiai Kutatóintézet vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy összesen hivatalosan 312-en élnek a lakótelepen. Eredetileg 96 családot, közel négyszáz személyt költöztettek oda, közülük többen már elköltöztek. A lakosok mintegy fele ún. unimobódékban él, az A jelzésű blokkban kb. 8-9, míg a B épületben 26 család lakik.

Információink szerint az A- és B-jelű blokkokba élők mintegy háromnegyede fizetett a vezetékes ivóvízért, ám időközben illegális rákötések történtek, ami megnövelhette a költségeket és rontott a fizetési hajlandóságon.

„Miután nőttek az elmaradások, az egész telepen elzárták a vizet és a vízadagoló rendszer az egészre ki lett terjesztve” – árulta el megkeresésünkre Jany József, a telep műszaki szolgáltatásait ellátó városi Municipal vállalat igazgatója.

Az adagoló a telep bejáratánál lévő épület udvarán található, de a telepre néz. A múlt héten viszont megrongálták, aminek az lett az eredménye, hogy a városháza tartálykocsiban rendelte meg az ivásra, főzésre, vagy épp WC-öblítésre és fürdésre alkalmas vizet a Nyugat-Szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi kirendeltségéről.

A lajtoskocsi napi két alkalommal, reggel és kora délután kezdett járni a telepre, az első napon viszont némely feldühödött lakos botokkal ütötte a tartályát. A sofőrnek ezután ki kellett tolatnia a telepről az elé, majd rendőri felügyelettel folytatódott a vízosztás.

„A hétvégére, pénteken feltettük a másik vízadagolót, szombat reggelre viszont azt teljesen megrongálták. Hétfőn lecseréltettem, a megrongált adagolót el kell küldeni javításra. Tudomásom szerint azóta működik” – közölte a Municipal igazgatója. Cikkünk megjelenésekor nincs információnk arról, hogy újra megrongálták volna, de ez bármikor megtörténhet.

A telepen viszont nemcsak a vízellátás okoz súlyos gondokat, de a szemét és a villanyáram is. A szemételhordásért néhány családot leszámítva információink szerint senki nem fizet, noha hetente két alkalommal szállítják el nagykapacitású konténerben.

A telepen kevesebb mint két tucat családnak van szerződése a villamosművekkel, az áramot viszont többen a földbe süllyesztett vezetékekre csatlakozva lopták vagy épp ellopták a vezetékeket. Emiatt azok több helyen túlterhelődtek és rövidzárlatot okoztak. Több konténer már kiégett, embereket is kellett menteni.

Ravasz József elmondta, hogy elkezdődtek a város részéről egy projekt előkészületei, melynek célja egy szociális üzem létrehozása, melynek keretében az alkalmazkodni képtelen lakosokkal próbálnának valamit kezdeni új keretek között. „Nemcsak kezelni kell a problémát, hanem ezeknek az embereknek a komolyabb hányadát visszatéríteni a normális életbe. Meg kell fékezni azt, hogy generációról generációra munkanélküliként, segélyből éljenek, és a segély az egyedüli tőke legyen, amiből fenn tudják magukat tartani. Ennek véget kell vetni” – szögezte le Ravasz.

A projekt EU-s finanszírozással valósulhatna meg, és azt tartalmazná, hogy a mostani lakótelepről leválasztanák azokat, akik veszélyeztetik a többiek társadalomba történő visszailleszkedését.

„Ha nem lépünk, az a mi részünkről egyfajta szociális hanyagság. Egy szociálisan hátrányos helyzetű emberrel szemben egy talpraesett szociális munkás ezt nem engedheti meg” – húzta alá.

(SzT)