Vizsgálati fogságba helyezik az osztrákok az elfogott maffiózót, Mišenkát

2020. július 5. - 07:18 | Belföld

Viliam Mišenka a Bécsi Tartományi Bíróság határozata alapján vizsgálati kerül azt követően, hogy csütörtökön elfogták a Bécs melletti Badenben, ahol egy rokonálán bujkált.

Vizsgálati fogságba helyezik az osztrákok az elfogott maffiózót, Mišenkát
Viliam Mišenka

Christina Salzborn, a bíróság alelnöke közölte, hogy Mišenka vizsgálati fogságban marad az ellene induló kiadatási eljárás lefolytatása alatt, annak hosszáról és egyéb részleteiről azonban nem nyilatkozott.

Mišenka szombatig a Bécsi Igazságügyi Palota fogdájában volt. Csütörtökön délután negyed négykor az utcán csaptak le Badenben, ellenállást nem tanúsított - árulta el korábban Vincenz Kriegs, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal szóvivője. Mišenkát egy európai elfogatóparancs alapján kapcsolták le.

Az osztrák rendőrségnek a szlovák hatóságokkal folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően volt meg az információjuk, miszerint a maffiózó Bécsben vagy Badenben tartózkodhat.

Mišenka 2018 márciusától volt szökésben, amikor a Legfelsőbb Bíróság 23 év letöltendő börtönre ítélte előre eltervezett gyilkossági kísérletben való bűnrészességgel, illetve annak megrendelésével. A bűntény, ami miatt elítélték, a nagytapolcsányi Euromont cégnél történt 2009-es robbanás, mely során egy személy elhunyt, többen pedig súlyosan, illetve könnyebben megsérültek.

A 2018-as ítélethirdetésnél Mišenka nem volt jelen, a rendőrség pedig később közölte, hogy ismét szökésben van. Korábban, 2013-ban már megszökött az igazságszolgáltatás elől, akkor Venezuelában találták meg, és szállították onnan haza. Ezt követően két évig vizsgálati fogságban volt, Štefan Harabin szenátusa azonban a szabadlábra helyezte.

(TASR)