Vizsgálati fogságba helyezik Kičurát

2020. április 23. - 19:47 | Belföld

Vizsgálati fogságba helyezik Kajetán Kičurát, az Állami Tartalékalap (SŠHR) volt elnökét – döntött csütörtökön a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) besztercebányai szenátusának bírója.

Vizsgálati fogságba helyezik Kičurát
Kajetán Kičura őrizetbe vétele (TASR)

Kajetán Kičurát, a hivatását 2012 óta nem gyakorló bírót kenőpénz elfogadásával és pénzmosással gyanúsítja a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze.

„A Speciális Büntetőbíróság bírója elfogadta a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének indítványát" – közölte az ügyész a csaknem négyórás tárgyalás után.

Rastislav Palovič, Kajetán Kičura ügyvédje kijelentette, ügyfele nyugodtan fogadta a határozatot. Tiszteletben tartja a döntést, és panaszt nyújtottak be ellene, amiről a Legfelsőbb Bíróság határoz.

Kičura tanúvallomást tett a bíró előtt, de Palovič kijelentette: „valószínűleg én vagyok az utolsó mohikán, aki egyetért azzal, hogy az előkészítő eljárás ne legyen nyilvános, úgyhogy nem mondok semmit a vallomás tartalmáról.”

Az ügyvéd elmondása szerint az, hogy az ügynek komoly köze van a politikához, minden bizonnyal hatással volt a döntésre, de azt nem gondolja, hogy politikai bosszú lenne a háttérben.

Márciusban indított büntetőeljárást a NAKA az Állami Tartalékalapnak a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos közbeszerzésével és a pozsonyi Konventná utcai lakásvásárlásokról napvilágot látott információkkal kapcsolatban. Március 24-én az új kormány elbocsátotta Kajetán Kičurát.

TASR