Vizsgálati fogságba kerül a kémbotrány egyik szlovákiai főszereplője, aki közel tíz éven át szivárogtatott fontos információkat az oroszoknak

2022. március 16. - 06:58 | Belföld

Kedden este vizsgálati fogságba helyezték a liptószentmiklósi Fegyveres Erők Akadémiájának korábbi professzorát és egyben rektorhelyettesét, Pavel Bučka ezredest, akit azzal gyanúsítanak, hogy hosszú ideje együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel.

Vizsgálati fogságba kerül a kémbotrány egyik szlovákiai főszereplője, aki közel tíz éven át szivárogtatott fontos információkat az oroszoknak
Fotó: TASR

A vizsgálati fogságról a bazini Specializált Büntetőbíróság döntött azzal az indokkal, hogy fennáll a bűncselekmény folytatásának veszélye. A döntés egyelőre nem jogerős, a gyanúsított panaszt nyújtott be – közölte Michal Šúrek, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze.

"Több dolog bizonyítás tárgyát képezi, akárcsak a cselekményt, amellyel gyanúsítják, még át kell vizsgálni. Még csak az elején tartunk" - mondta az ügyész, hozzátéve, a gyanúsított együttműködik.

Daniel Lipšic speciális ügyész a keddi sajtótájékoztatón kijelentette, az ezredes már 2013 óta együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel. Stratégiai jellegű információkat szivárogtatott ki, amelyet a NATO-t és a szlovák fegyveres erőket érintették. Lipšic hozzátette, az információk egy része Ukrajnára is vonatkozott.

„A volt rektorhelyettes esetében egy hosszú távú fizetett együttműködésről volt szó. Ha nem lettek volna fontos információi, valószínűleg nem tartott volna olyan sokáig az együttműködés” – jegyezte meg Lipšic.

A TASR hírügynökség úgy tudja, Bučka elismerte, mekkora összeget kapott az információk szivárogtatásáért. A nála tartott házkutatás során a rendőrség számítógépeket, pendrive-okat, részletes feljegyzéseket fontos információkkal, valamint dokumentumokat foglalt le.

A rendőrség egyelőre két személyt gyanúsított meg azzal, hogy az oroszoknak kémkedett. Bučkán kívül Bohuš Garbárról van szó, aki különféle álnevekkel írt a Hlavné správy dezinformációkat terjesztő álhírportálra, amelyet a Szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal március elején blokkolt. Hamran István országos rendőrfőkapitány kedden elmondta, a férfi elismerte bűnösségét. 2021 óta a GRU orosz titkos katonai hírszerzés kapcsolattartójaként tevékenykedett, amely a rendőrség szerint Szlovákiában az orosz nagykövetség leple alatt működött. A gyanú szerint kényes információkkal látta el az oroszokat, amiért kenőpénzeket kapott. A nála tartott házkutatás során pendrive-okat foglaltak le, valamint a kifizetett kenőpénzek egy részét.

A Matrioška és Kaťuša nevű rendőrségi akció keretében öt helyet tartottak házkutatást, Kassán, Vranov nad Topľouban, Liptovský Hrádokban és Rózsahegyen (Ružomberok), emellett hét egyéb épületet is átkutattak. A március 11. és 14. között zajlott akció során négy személyt vettek őrizetbe, köztük Jozef M.-t, aki az egyik parlamenti képviselő korábbi tanácsadója volt, valamint Bohuš M.-t, aki tavaly év végéig a Szlovák Titkosszolgálatnál dolgozott, és együttműködött Garbárral.


(TASR/para)

Címkék: orosz kémbotrány