Vizsgálja az Alkotmánybíróság a COVID-igazolványokról szóló törvénymódosítást

2021. október 27. - 17:29 | Belföld

Vizsgálja az Alkotmánybíróság azt a törvénymódosítást, amely szerint a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a járványügyi intézkedések kidolgozásakor figyelembe veheti a digitális COVID-igazolványok ellenőrzését. Ellenzéki képviselők egy csoportjának ebben az ügyben benyújtott indítványát további vizsgálatra utalta, de nem adott helyt a módosítás hatályának felfüggesztésére irányuló javaslatnak.

Vizsgálja az Alkotmánybíróság a COVID-igazolványokról szóló törvénymódosítást
Illusztrációs felvétel (TASR)

A közegészségügyről szóló törvény módosítását júliusban fogadta el a parlament. Ez lehetővé teszi a Közegészségügyi Hivatal vagy a regionális közegészségügyi hatóság számára, hogy feltételekhez kösse a létesítményekbe vagy tömegrendezvényekre való belépést, azaz kérje a COVID-19 elleni védőoltás beadását, a betegség leküzdést igazoló dokumentumot, illetve a negatív teszteredményt.

Az ellenzéki Smer-SD alkotmányellenesnek nevezve, és az Alkotmánybíróságon támadta meg a törvénymódosítást, azzal érvelve, hogy ez két részre szakítja a társadalmat, és diszkriminálja azokat, akik nincsenek beoltva.

„Két csoport jön létre: azok, akik megkapták az oltást vagy elvégeztették a tesztet, és azok, akik nem. Ezt diszkriminatívnak tartjuk" -

mondta Robert Fico pártelnök.

A koalíció szerint a módosítás lehetővé teszi azoknak a létesítményeknek a működését, amelyek a járványügyi intézkedések értelmében egyébként csak korlátozottan működhetnének.

TASR