Vizsgálja a NAKA, hogy Soros György megpuccsolta-e a Fico-kormányt

2018. november 13. - 12:47 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egysége Peter Hraško NAKA-igazgató parancsára kihallgatta a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistáit, akik a februári Kuciak-gyilkosság után országszerte kormányellenes tüntetéseket szerveztek - írja a Denník N.

Vizsgálja a NAKA, hogy Soros György megpuccsolta-e a Fico-kormányt
A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistái (Fotó: Facebook)

A Denník N értesülései szerint az utóbbi napokban több fiatal aktivistát is kihallgatásra rendelt be a NAKA, a vizsgálat államcsíny szervezése és korrupció gyanúja miatt folyik.

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom legismertebb arcait, Juraj Šeligát, Karolína Farskát, Nagy Pázmány Katarínát, Táňa Sedlákovát, és Veronika Brunckovát már kihallgatták, de csütörtökre - kihallgatás céljából - további aktivistákat is beidézett a NAKA.

Az aktivisták ellen azért folyik eljárás, mert névtelen feljelentés érkezett ellenük, miszerint államcsínyt szerveztek, és Soros György fizeti őket - közölte a beidézett személyekkel a kihallgatásokat végző vizsgálótiszt.

"A vizsgálótiszt azt mondta nekünk, hogy ő a kukába dobta volna a feljelentést, de a NAKA igazgatójának utasítására ki kell vizsgálnia az ügyet"

- nyilatkozta a Denník N-nek a már kihallgatott Juraj Šeliga.

Az ügyet vizsgáló rendőr többek között azt kérdezte az említett aktivistáktól, hogy hajlandóak-e önkéntesen a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátani személyes bankszámlakivonataikat. Az aktivisták nagy része ezt hatósági zaklatásnak minősíttette, és álláspontjukat jegyzőkönyveztették is.

A névtelen feljelentő Fico kottájából játszik

Denisa Saková belügyminiszter azt állítja, nem tudott a feljelentésről, és ugyanezt állítja Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány, aki azonban hozzátette azt is, hogy a rendőrségnek kötelessége utánajárni minden feljelentésnek, a vizsgálótiszt munkájába pedig nem lehet beleavatkozni. Ugyanakkor a rendőrség általában elutasítja a névtelen feljelentéseket, legalábbis azokban az esetekben, amikor azok minden konkrét alapot nélkülöznek. Konkrét személyeket pedig csak akkor idéznek be, ha megfogható gyanú áll fenn velük szemben.

A névtelen feljelentés egyébként Robert Fico exkormányfő korábbi kijelentésére hajaz, amit október 18-án a cseh Echo24.cz hírportálnak tett. Minő véletlen, az interjú Fico épp tegnap posztolta közösségi oldalán:

A szövegben Fico tényként kezeli, hogy Soros áll a tüntetések hátterében, és olyan utalást tesz, miszerint a demonstrációk rendezőit megfigyelhették:

"Ma már tudjuk, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő tüntetések szervezői olyan szervezetekből származnak, amelyeket George Soros fizet. Mi jól tudjuk, ki kivel találkozott, és milyen szerepet játszott abban az időben. Minden nyilvánosságra kerül, amikor majd kiderül, ki rendelte meg a gyilkosságot."

A rendőrség is megszólalt

Egy-két órával a kihallgatások medializálása után a rendőrség is megszólalt. A hatóság hivatalos Facebook-oldalán közzétett közleményben az áll, hogy az aktivisták károsultak lehetnek, akiket valamilyen visszaélésre - tán államcsínyre? - használtak fel.

"A vizsgálótiszt beidézte azokat a személyeket, akiket a büntetőfeljelentés szerint kihasználtak, tehát a maguk módján károsultak"

- hangzik a hatóság álláspontja.

A beidézett személyek a feljelentést szemügyre vehették, és a kihallgatást végző rendőr valóban kérvényezte, hogy betekintést nyerhessen számlakivonataikba. A közleményben továbbá tagadják, hogy a vizsgálótiszt azt mondta volna, hogy ha rajta múlna, a feljelentés a kukában végezte volna.

"Az érintett rendőr szelint ez kitaláció. Soha nem mondta ezt, és az adott ügyben önállóan jár el" - teszi hozzá a rendőrség.

(para)