Vizsgálják, hogy a pozsonypüspöki hulladéklerakat veszélyezteti-e a csallóközi ivóvizet

2018. szeptember 19. - 14:19 | Belföld

Geológiai vizsgálatokkal derítik ki, hogy milyen hatással van a pozsonypüspöki illegális szemétlerakó a csallóközi talajvízre.

Vizsgálják, hogy a pozsonypüspöki hulladéklerakat veszélyezteti-e a csallóközi ivóvizet
Fotók: Tóth Tamás

A környezetvédelmi minisztérium megvizsgálja a Pozsonypüspöki határában lévő illegális hulladéklerakó hatását a csallóközi talajvíz minőségére. A geológiai munkálatokra és megfigyelésekre megközelítőleg 40 ezer eurót különítettek el.

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter és Branislav Žec, a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet (ŠGÚDŠ) vezérigazgatója szerdán délelőtt a illegális hulladéklerakó előtt tartott sajtótájékoztatót.


Sólymos László

„Hivatalba lépésem óta a minisztérium komoly küzdelmet folytat egy tisztább és egészségesebb Szlovákiáért. Növeltük a nem megfelelő hulladékkezelésért kiszabható büntetéseket, szigorítottuk a légszennyező anyagok monitoringját, és már a parlamentben van a lex Csallóköz – az első törvény, amely a legértékesebb vízgazdálkodási területek védelmére irányul. Néha azonban a modern és szigorú szabályozás sem akadályozza meg, hogy szemünk előtt óriási szeméthegy nőjön ki a földből, amely lehetséges veszélyt jelent a környezetre és az emberek egészségére. Ezért kell cselekednünk” – nyilatkozta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A geológusok 4-5, mintegy 30 méter mély furatot telepítenek a szemétlerakó közvetlen közelébe. A telepítések várhatóan másfél hónapot vesznek igénybe, a megfigyelések pedig további 1-2 hónapig tartanak. A munkálatok megközelítőleg 40 ezer euróba kerülnek majd. A furatokból vett minták segítségével a szakemberek információkhoz jutnak a lehetséges veszély mértékéről. Az üggyel kapcsolatban közbeszerzést írnak ki, amelynek – ha időben lezajlik – két-három hónapon belül lehetnek is eredményei.

„Azok, akik például nem zárják le a hulladéklerakót időben úgy, ahogy azt kell, akár ezer euróig terjedő büntetést is kaphatnak. A Lex Csallóközt illetően is szigorítottuk a büntetéseket, amelyek akár 165 ezer euróig terjedhetnek" – nyilatkozta portálunknak a környezetvédelmi miniszter.

A geológiai munkát és az azt követő megfigyelést a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozó földtani intézet végzi. „A fúrásokból vett mintákat folyamatosan elemezni fogjuk és az eredménytől függően döntünk a további lépésekről” – mondta Branislav Žec, a ŠGÚDŠ vezérigazgatója.


Branislav Žec

„Ezúton szeretném megüzenni mindenkinek, hogy Szlovákiában már nem lesz kifizetődőbb megsérteni a környezetvédelmi törvényeket, mint betartani a játékszabályokat. Konkrét lépéseket teszünk a jogszabályok érvényesítése érdekében”– tette hozzá Sólymos László.

A miniszter szerint jelenleg a legfőbb probléma a törvény betartatása. „Nem normális az, hogy látjuk, hogy valami történik, tiltásokat és korlátozásokat vezetünk be, és mégis ugyanúgy folyik tovább” – tette hozzá a tárcavezető. Ezzel összefüggésben tárgyalásokat kezdett Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszterrel.

Sólymos a Paraméternek azt is elárulta, ha a vizsgálatok kimutatják, hogy akut veszély áll fenn, amelyből súlyos károk származhatnak, akkor haladéktalanul lépéseket tesznek az ügyben.

„Egyelőre azonban várjuk meg az eredményeket, hogy mit mondanak a szakemberek, akik Szlovákiában a legjobbak a szakterületükön."

A talajvíz minőségét a szemétlerakó mellett korábban meg akarta vizsgálni a Pozsonyi Vízügyi Társaság (BVS) is. Erre a pozsonyi (Bratislava) Járási Hivatal kérte fel a társaságot. A rendőrök által kísért földmérők először idén júniusban látogattak el a helyszínre. Sólymos azt állítja, hogy nem tudott erről az ellenőrzésről. Úgy véli viszont, hogy a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet részvétele garantálja, hogy a minisztérium világos képet tud alkotni a lehetséges veszélyről.

A szemétlerakó a szomszédos Vassal EKO céggel hozható összefüggésbe, amely azonban elhatárolódik tőle. Bár a hulladéklerakó nem a vállalathoz tartozó területen van, a cég mégis vállalta, hogy legkésőbb 2021-ig eltakarítja azt, mivel a helyén egy hulladék-újrafeldolgozó központot akar létesíteni. A pozsonyi Járási Hivatal állásfoglalása ugyanakkor rámutat, hogy a hulladéklerakó azután keletkezett, hogy a Vassal EKO megkezdte a működését a környéken, amit a hivatal szerint a műholdas felvételek és az ortofotó-térképek is bizonyítanak.


TASR/fl/para