Vizsgálják, kaphatnak-e monoklonális antitest-kezelést az omikron-fertőzöttek

2022. január 28. - 16:48 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium azt vizsgálja, kaphatnak-e monoklonális antitest-kezelést az omikron vírusvariánssal fertőzött betegek. Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője a TASR hírügynökségnek elmondta, hogy a tárca figyelemmel kíséri a COVID-19 vírussal fertőzött betegek állapotát és kezelését, és elegendő vírusellenes gyógyszer is rendelkezésre áll.

Vizsgálják, kaphatnak-e monoklonális antitest-kezelést az omikron-fertőzöttek
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Az omikron-fertőzöttek monoklonális antitest-kezeléséről még folyik az egyeztetés" - mondta a szóvivő. A minisztérium továbbra is azt tanácsolja az embereknek, hogy oltassák be magukat.

Több cseh orvosi szakmai társaság figyelmeztetett arra, hogy az omikron variáns ellen nem hatnak a jelenleg rendelkezésre álló monoklonális antitestek. Szlovákiában is ugyanezeket a készítményeket alkalmazzák.

„A Csehországban használt monoklonális antitestek (bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, imdevimab, regdanvimab, önmagukban vagy kombinálva) egyike sem semlegesíti az omikron variánst" - áll a szakmai szervezetek közös állásfoglalásában.

Ha a levett minták több mint felét az omikron variáns teszi ki, a monoklonális antitesteket csak azoknak a betegeknek szabad adni, akiknél a delta variáns jelenlétét erősítették meg – jelentették ki a szakemberek.

„Az omikronnal fertőzött személynek, akiknél indikált a monoklonáis antitest-kezelés, a vírusellenes szerek szedése javasolt"

- tették hozzá a szakértők.

TASR