Vizsgálják a rendőrök intézkedését, akik kirángattak egy férfit a kocsijából és leteperték, a lánya meg végignézte az egészet

2024. február 13. - 09:29 | Régió

A belügyminisztérium inspekciója vizsgálja azt a rendőri intézkedést, amely nagy port kavart az elmúlt napokban.

A rendőrök múlt héten csütörtökön állítottak meg egy autót Zsolnán, majd a sofőrt, Vlastimilt kirángatták a volán mögül. A rendőrök leültették a vizes járdára és megbilincselték. Mint kiderült, azért volt szükség a rendőri intézkedésre, mert az autós állítólag nekiütközött egy másik járműnek, majd elhajtott a helyszínről, ő viszont állítása szerint nem érzett az egészből semmit. A férfi épp a lányát vitte haza óvodából, a gyerek pedig szemtanúja volt, ahogy a rendőrök leteperték és megbilincselték az apját. A történtek után Vlastimil a belügyminisztériumhoz fordult, mert szeretné, ha kivizsgálnák az ügyet.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő közölte: a rendőrök már csak az akciót követően szereztek róla tudomást, hogy az autóban egy kislány is tartózkodik. Hozzátette, hogy az akcióban résztvevő rendőrök felettese törvényesnek ítélte meg a kényszerítő eszközök alkalmazását. Ennek ellenére a kerületi igazgató ellenőrzést rendelt el, amely során felülvizsgálják a beavatkozás törvényességét, jogosságát és az intenzitás mértékét. Emellett vizsgálják az operációs központ kommunikációját a rendőrökkel és a bejelentővel. A szóvivő szerint a kerületi igazgató kedden találkozik Vlastimillel.

Jaroslav Spišiak (PS) parlamenti képviselő szerint a rendőrök intézkedéséért Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter felel. Ezzel kapcsolatban rámutatott az Andrej Dankóval (SNS) szemben tanúsított „speciális bánásmódra”, aki a balesetét követően elhajtott a helyszínről, majd 15 órával később végeztettek vele alkoholtesztet. „A törvénynek mindenkire egyformán kell vonatkoznia. Ha pedig a belügyminiszternek számít az igazságszolgáltatás, akkor azonnal fel kell hagynia Danko hülyeségeinek politikai fedezésével” – jegyezte meg Spišiak.

A belügyminisztérium közölte, az inspekció vizsgálja a rendőrök zsolnai intézkedését.


TASR/para