Vizsgálják a zsaruk a bírót, aki előzetesbe rakta a NAKA legjobb nyomozóit

2022. január 26. - 12:40 | Belföld

A pozsonyi járásbíróság bíráját joghajlítás bűncselekményével gyanúsítják. A tavaly szeptember közepén előzetes letartóztatásba helyezett NAKA-nyomozók azt állítják, hogy a bíró szándékosan károsította meg őket.

A rendőrség joghajlítással gyanúsítja a Pozsonyi III-as Járásbíróság bíráját, Juraj Kapinajt – számolt be róla a Denník N.

Mint ismert, az említett járásbíróság szeptember közepén helyezte előzetes letartóztatásba a NAKA vizsgálótisztjeit, Ján Čurillát és Pavol Ďurkát. Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit ugyancsak a belügyi inspekció gyanúsított meg. Szintén vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin is.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel gyanúsította az inspekció, mert korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá vált 363-as paragrafusra hivatkozva leállították. A Pozsonyi Kerületi Bíróság döntött október 1-jén a NAKA elitnyomozóinak szabadlábra helyezéséről.

Čurilla és Ďurka tavaly decemberben közölték, kártérítést követelnek az előzetes letartóztatásban töltött két hét miatt. Azzal érvelnek, hogy törvénytelen módon kerültek vizsgálati fogságba.

A NAKA Čurilláék feljelentése után lépett az ügyben, és kezdett nyomozni a bíró után. Kapinajt egyelőre nem gyanúsították meg, továbbra is dolgozhat bíróként. A politikusok közül elsőként Robert Fico, a Smer-SD elnöke állt ki mellette hétfőn.

A joghajlítás bűncselekménye mindössze tavaly január óta létezik. A meggyanúsított nyomozók meg vannak róla győződve, hogy Kapinaj szándékosan tette őket rács mögé, ezáltal pedig bűncselekményt követett el. Szerintük ezt a Pozsonyi Kerületi Bíróság határozata is alátámasztja. Ebben a bíróság kijelenti, hogy nem volt megalapozott a büntetőeljárás a nyomozókkal szemben, ezért a szabadlábra helyezésükről döntött.

Az ügy nem a pozsonyi NAKA-hoz tartozik – ahol Čurilláék is dolgoznak –, hanem a besztercebányai kirendeltséghez.

A törvény szerint a bíró ellen akkor lehet eljárást indítani, ha „a döntés meghozatalakor a jogot önkényesen gyakorolja, és ezzel másnak kárt okoz vagy hasznot hoz”. A joghajlításért kiszabható börtönbüntetés egytől nyolc évig terjed, amennyiben az eset védett személyeket érint, a NAKA-nyomozók pedig annak számítanak.

Kapinaj a Denník N megkeresésére csupán annyit mondott, hogy a folyamatban lévő eljárásra tekintettel nem nyilatkozik.


(Denník N)