Vizuális kétnyelvűség söpört végig Szlovákián

2019. május 20. - 19:55 | Régió

A tárlat bizonyítja: Normális dolognak számítanak a többnyelvű feliratok az EU-ban. 14 községben mutatták be a „Vizuális kétnyelvűség az EU-ban” című vándorkiállítást, melynek életrekeltője Nagy József európai parlamenti képviselő.

Vizuális kétnyelvűség söpört végig Szlovákián

A strasbourgi ünnepélyes megnyitó után Szlovákiában is számos helyszínen tekinthették meg a résztvevők, hogy hány nyelven olvashatók a különböző feliratok az egyes tagállamokban.

„A tárlatot minél több vegyesen lakott városban, községben szerettük volna bemutatni, hogy elősegítsük a további intézkedések pozitív fogadtatását” – mondta el a szervező.

A többnyelvűség jegyében szervezett tárlat a novemberben jóváhagyott uniós kisebbségi jogminimum gyakorlati értelmét kívánja bemutatni.

"Úgy érzem, valami beindult idehaza és az EU-ban is, jó a csillagok állása, viszont hiába szerezzük meg a jogokat, ha a polgárok megszokásból, informálatlanság vagy indokolatlan szorongás miatt azokkal nem élnek. Nem mellékes az sem, hogy a többségi társadalmat befogadóbbá kell tenni e téren, mégpedig minél pozitívabb eszközökkel” - informált az európai parlamenti képviselő.

Az egyedi projekt célja a tagállamokban összegyűjtött kézzelfogható, gyakorlati példákkal alátámasztani, hogy a nyelvileg vegyes területeken a kétnyelvűség nem felesleges luxus, nem is a feszültségkeltés és a nacionalizmus vagy a populizmus eszköze, ahogyan azt sajnos sokan érzik a kisebbsége köreiben is.

"A kétnyelvűség teljesen megszokott és bevált dolog az EU-ban, és az ezirányú törekvéseket nem az államiság vagy a polgári eszmék megtagadásának, hanem ellenkezőleg, egy praktikus szimbólumnak tekintik, amely a kisebbségi közösség polgárainak öntudatát, egyenrangúsági érzését és lojalitását erősíti.

Az EU-s tapasztalat az, hogy kulcsfontosságúak a nyilvános kisebbségi nyelvű feliratok, táblák, információs eszközök az állami, önkormányzati és magánszférában egyaránt. Mindenhol, nem csak ott, ahol ezt a törvény megköveteli” - zárta le Nagy.

(np.)