A vízummentességről szóló EU-javaslatot ünnepli a török sajtó

2016. május 5. - 11:11 | Külföld

Szinte örömünnepet ül a csütörtöki török sajtó, amiért az Európai Bizottság (EB) javaslatot tett a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére.

A vízummentességről szóló EU-javaslatot ünnepli a török sajtó
Illusztráció

"Schengeni győzelem" - írta címoldalán az Aksam című kormánypárti napilap. Az újság már tényként kezeli, hogy júliustól a törököknek nem kell majd vízum a schengeni övezetbe. A lap emlékeztetett: a folyamat akkor kezdődött, amikor Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnök még miniszterelnök volt.

A Star fel is idézte Erdogan 2013. decemberi 13-i szavait: 3 és fél év múlva vízummentesen utazunk Európába.

A Habertürk című napilap "történelmi fordulatnak" nevezte a szerdai előterjesztést. Az újság hangoztatta: július 1-től jön a "vízummentes Európa".

A Vatan arról számolt be, hogy Törökország "bevette a kritikus kanyart", és ezzel "megnyílt Európa kapuja".

A Yeni Safak című kormányközeli napilap úgy fogalmazott: "A vízummentes unió láthatólag rendben". A végső célunk azonban a teljes uniós tagság - utalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdai szavaira a lap.

A Türkiye című napilap hangsúlyozta, hogy az EB pozitív javaslatával elméletileg már meg is adta a vízummentességet, és "tiszta az Európába vezető út".

A kormánykritikus Cumhuriyet elismerte, hogy "zöld jelzést kapott" a vízummentesség, bár nyomatékosította, hogy feltételesen és szeptemberig csak korlátozottan.

A Sözcü című ellenzéki, kemalista napilap arra az öt megmaradt feltételre hívta fel a figyelmet, amelyet az Európai Bizottság szerdai előterjesztése szerint Törökország eddig nem teljesített. Az újság ezek közül kiemelte az Európai Unióval való igazságügyi együttműködésre, az adatvédelmi szabályokra, valamint a terrorizmuselleni törvényekre vonatkozó lépéseket.

mti/para