Vladimír Krčméry is támogatja a tömeges tesztelést, és erre számos oka van

2020. október 22. - 08:25 | Belföld

A Markízának adott interjút az ismert infektológus, aki szerint a tömeges tesztelés sikeresnek mondható, ha a lakosság legalább 50%-át sikerül letesztelni.

Vladimír Krčméry is támogatja a tömeges tesztelést, és erre számos oka van
Vladimír Krčméry (Fotó: SITA)
Így zajlik majd a tömeges tesztelés – mutatjuk a pontos menetet

Egyelőre nem világos, hogy a tömeges tesztelés valóban önkéntes lesz vagy csak látszólag, Vladimír Krčméry szerint azonban helyes lépésnek tartja. Közölte, hogy erre több indoka is van, ezek pedig a következők:

  • képet kapunk arról, mennyire van elterjedve a koronavírus-fertőzés a társadalomban
  • rögtön azonosíthatjuk azokat, akik pillanatnyilag fertőzöttek, és azonnal tájékoztatják őket arról, hogy izolálniuk kell magukat, ezzel pedig csökken a fertőzöttek száma a társadalomban
  • ha csökken a fertőzöttek száma a társadalomban, azzal csökken a kórházakra nehezedő nyomás is
  • ismertek olyan példák is Európából és Délkelet-Ázsiából, ahol a tömeges tesztelést nem egy egész országon, de városokon végezték el, és azzal is sikerül eredményt elérni
  • a tömeges tesztelés segíthet abban, hogy enyhüljenek a járványügyi korlátozások, ha ugyanis a fertőzöttek házi karanténba kerülnek, kisebb lesz az esély találkozni velük

A szervezést illetően Krčméry felhívta a figyelmet arra, hogy számos ehhez hasonló esemény történik, elég, ha csak a választásokra vagy referendumokra gondolunk. Ami a mintavételi helyeken való megfertőződést illet, úgy véli, megoldható, hogy az emberek ne tömörüljenek az ilyen helyeken. Emlékeztetett rá, hogy Kína kettő, közel 10 millió lakosú városban szervezte meg, és csupán egyetlen személy fertőződött meg a mintavételi helyen.

Elmondta, a hadsereggel és a rendőrséggel nagyon jók a tapasztalatai mind a határátkelőknél, mind az Iglói járásban a karanténintézkedéseket illetően, ahol véleménye szerint világosan el tudták magyarázni az embereknek, mi a teendő.

Úgy véli, az embereknek legalább a 80%-át sikerülhet meggyőzni arról, hogy vegyen részt a tömeges tesztelésen. "Senki nem várhatja a kormánytól és a szakemberektől, hogy tétlenül nézzék, ahogy a számok emelkednek, és csupán lockdownokkal lépjenek közbe" - vélekedett - "Jómagam inkább aktívan bekapcsolódnék a járvány elleni küzdelembe, és ez annak az egyik módja."

A teljes interjú elolvasható a Tvnoviny.sk-n.

(parameter)