VLADIMÍR MEČIAR: A jelenlegi politikai garnitúra úgy bánik velem, mint egy nemkívánatos személlyel

A 25 éve önálló Szlovák Köztársaságnak hatalmas változásokra van szüksége. Mindezt Vladimír Mečiar volt kormányfő mondta a Jogállam avagy az igazsághoz való jog című konferencia előtt Pozsonyban.

VLADIMÍR MEČIAR: A jelenlegi politikai garnitúra úgy bánik velem, mint egy nemkívánatos személlyel
Fotó: TASR/Martin Baumann

Arra a kérdésre,hogy van-e joga épp neki a jogállamról beszélnie az általa adott amnesztiákkal kapcsolatos ügy miatt, azt válaszolta, ki másnak lenne erre joga.

„Az egész politikai garnitúra úgy viselkedik velem mint egy nemkívánatos személlyel (persona non grata). Ezen a konferencián olyan emberek gyűltek össze, akik arról akarnak beszélni, hogy hogyan tovább ebben az országban. Most ott tartunk, hogy alapvető változásokra van szükség“ – mondta.

A Michal Kováč ml. elrablásával kapcsolatban megismételte, hogy neki semmi köze ehhez az ügyhöz.

„Ez egy újságírói konstrukció része. Most inkább a kormány és az Alkotmánybíróság döntéséről kéne szót ejtenui, mivel ők sárba tiporták a jogállamiság alapelveit azzal, hogy eltörölték az általam adott amnesztiákat“ – jelentette ki a volt kormányfő.


Idiotizmusnak tartja azt, hogy nyomozás indulna vele kapcsolatban. „Mit követtem el?  Hogy felhasználtam-e a titkosszolgálatot? Kivel? Hogyan? Hülye kérdéseket tesznek fel nekem“ – mondta az újságíróknak.

Hasonlóképp válaszolt azokra a kérdésekre is,hogy 20 évvel ezelőtt honnan szerezte a pénzt az Elektra-villa megvásárlására. „A villa megvásárlásával kapcsolatban nyomozás indult, amit meg is oldottak. A kölcsönt magányszemélyként vettem fel. Ha önök szerint megszegtem a törvényeket ezzel kapcsolatban, akkor bizonyítsák be“ – jelentette ki határozottan.
 

TASR/para