A völgy tetején, a csillagok alatt hintázva született meg a nagymegyeri lány Trianonra emlékező dala

2020. június 4. - 22:02 | Kultúra

A nagymegyeri Hencz Krisztina egy életvidám, mosolygós fiatal lány. Januárban szerezte meg diplomáját rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon. Nemrégiben pedig egy egészen különleges ötlete támadt, melyet mostanra meg is valósított. Krisztina úgy döntött, érzéseit dalba önti.

A völgy tetején, a csillagok alatt hintázva született meg a nagymegyeri lány Trianonra emlékező dala
Youtube-fotó

„Múlt év júniusában, mikor ráébredtem, hogy a Trianon 100. évfordulója lesz, késztetést éreztem valahogy kifejezni, mit jelent számomra a magyarságom, a Felvidék szeretete és az összetartozás” – kezdte beszélgetésünket.

A dal első néhány sora Gombaszögön született meg. „2016 óta a gombaszögi tábor szervezői csapatának tagja vagyok, év közben is többször járok oda. Azt hiszem, jobban szeretek ott, mint bárhol máshol a világon. Múlt év tavaszán történt pár dolog az életemben, amit meg kellett emésztenem, így pár hétre Gombaszögre utaztam, hogy feltöltődjek. Esténként, amikor csak lehetett felmentem a völgy tetejébe hintázni a csillagos ég alá. Így születtek az első sorok, melyekből előbb egy vers, majd hosszú hónapok után dal lett.”

A dalt több átiratban is elkészítette. Univerzális verziójában minden magyar egységesen a sajátjának érezheti. Emellett olyan verziói is születtek, melyekben pár szó kicserélésével minden határon túlra szakadt területre ráilleszthető.

Krisztinának nem volt egyszerű dolga. Mivel eddig még sosem volt hasonló próbálkozása, így nehéz volt számára az indulás. Érték is őt csalódások, mégsem adta fel, kitartott célja mellett. „Nem vagyok sem író, sem énekes, így mindig egy profik közreműködésével életre hívott koprodukció volt az idealizált elképzelésem.

Kezdetektől azt terveztem, hogy minden Trianon által szétszabdalt területről felkeresek legalább egy énekest, zenészt, hogy részt vegyen a dal feldolgozásában. Arra gondoltam, mennyire szép és méltó megemlékezés lehetne ez így az összetartozásunk élő erejét mutatva. De névtelenként, s a zenei világban jártas kapcsolatok híján, egyedül egyre csak falakba ütközött minden próbálkozásom. Kivétel nélkül válaszra sem méltatták az üzeneteimet, leveleimet, támogatást kereső felkéréseimet. Sokszor elkeseredtem, hogy ehhez én kevés vagyok, nem lesz ebből semmi.

Mégis, annyira a szívem legmélyebb vágyává vált, hogy megoszthassam másokkal is azokat a gondolatokat és érzéseket, melyek e dolog kapcsán bennem éledtek, hogy végül belevágtam egyedül” – fejtette ki Krisztina.

Hencz Krisztina

Elárulta, eredetileg úgy tervezte a koprodukciót, hogy ő csupán pár sort fog énekelni a dalból, azonban, mivel partnerekre nem talált, végig az ő hangját hallhatjuk.

„Csodálatos érzés, hogy végül mégis sikerült ezt összehoznom, bár attól még mindig tartok, hogy a profik által előadott és írt dalok közt az enyém észrevétlen marad, vagy nem lesz elég színvonalas. Mégis annyira szerettem volna a gondolataimat minél több emberrel megosztani, hogy nem engedtem, hogy a félelmeim visszatartsanak.”

Krisztina többször is hangsúlyozta, nem vágyik zenei karrierre, csak ezt az egy dalt szerette volna megosztani a nagyvilággal. Ezt azzal magyarázta, nem érez hozzá kellő tehetséget magában. „Remélem, a Felvidék fényei, béke hangjai című dalom sokak szívét eléri és megérinti, beteljesítve azt a célt, amellyel megálmodtam” – fűzte hozzá.

(SzC)