Volna itt még egy cég, amely úgy gazdagszik a Smer alatt, mint a Bödör-féle Bonul

A Rempo nevű, egyenruhák készítésével foglalkozó vállalat ugyanúgy megtöbbszörözte forgalmát a Smer kormányzása alatt, mint az őrző-védő Bonul - figyelt fel rá a SME.

Volna itt még egy cég, amely úgy gazdagszik a Smer alatt, mint a Bödör-féle Bonul
A Szlovák Vasutak és a Szlovák Posta kimondottan szereti a Rempo nevű céget (Fotó: TASR)

2015 és 2018 között a cég forgalma mintegy megduplázódott, és elérte a 17 millió eurót. Tavaly pedig több mint megnégyszerezte a nyereségét, mely meghaladta a 950 ezer eurót.

Az utóbbi néhány hétben több mint tízmillió euróért kapott megrendelést, legutóbb pénteken,  a Szlovák Vasutak (ŽSR) tett közzé öt szerződést, melynek értelmében a Rempótól vásárolnak különböző ruházati cikkeket 4,3 millióért, miközben a cég egyedüliként szerepelt a versenypályázaton.

A Vasutak azzal érvelt, hogy azért nem szüntette meg a tendert, mert azt 2018 augusztusában egy alkalommal már megtette, éppen azért, mert szintén csak egy jelentkező volt. A Közbeszerzési Hivatalnak címzett dokumentumukban leírták, hogy egy új pályázat sem garantálja, hogy több lenne a jelentkező.

A vasúttársaság dolgozói a szerződés értelmében ruhákat, kabátokat és termofehérneműt kapnak, továbbá részét képezi a megrendelésnek több száz speciális öltözet, melyet vegyi anyagokkal való manipulálásra használhatnak.

A Rempo egyik beszállítója e téren a Fintex nevű cég lesz, melynek a neve felbukkant a hadseregnek szánt alsóneműk kétes tenderének ügyében 2010-ben. A cég akkoriban 925 ezer zokni beszállítására nyert meg egy tendert, melynek egyes tételei meglehetősen furán hatottak. A szürke zoknik például kétszer annyiba kerültek, mint ugyanolyan kékek. A Közbeszerzési Hivatal azt a tendert megszüntette.

A Rempo azt követően nyert meg a Szlovák Vasutaknál több milliós tendert, hogy ugyanígy járt a Szlovák Postánál júliusban, 5,3 millióért. A forgatókönyv is hasonló. A Rempo második alkalommal volt egyedüli beszállító, a Posta pedig ugyanúgy érvelt, mint a Vasutak, hogy már nincs értelme még egy tendert kiírni.

Ugyancsak júliusban nyert meg a cég egy hálózsákokra szóló tendert 6,3 millióért, egyedüli jelentkezőként. Ennek a megrendelésnek a nagy részét, közel 90%-át a Rempo beszállítójaként a Tatra Textil teljesíti.

A Rempo cég ugyanakkor tavaly felbukkant Tomáš Drucker kétes telekszerzési ügyében. Amikor Drucker három hétre belügyminiszterré vált tavaly áprilisban, Igor Matovič hívta fel a figyelmet, hogy a felesége és ő a múltban a piaci ár tizedéért szerzett telkeket Nagyszombat környékén és a városban, amivel kb. 1,38 milli eurót spórolhatott meg.

Drucker feleségének Logaro nevű cége Špačincén vásárolt telket lakásépítésre. Akkoriban a smeres polgármester, Július Zemko közlése szerint négyzetméterenként mintegy 120 euróért lehetett telket vásárolni a község kataszterében. a Logaro viszont 9 euróért jutott hozzá. Drucker ezt annak idején azzal magyarázta, hogy a telek szántóföldként volt nyilvántartva, mérnöki hálózatok bevezetése nélkül.

A telket egy bizonyos Dušan Dvorecký Mlynské Pole nevű cége adta el, akinek édesapja tevékenykedik a Rempo vállalatnál, édesanyja pedig mindkettő cégnél. Drucker és az említett cég is visszautasította, hogy áron alul cserélt volna gazdát a telek, Matovič szerintük rosszul saccolt.

Drucker ugyanakkor már a Szlovák Posta vezetőjeként is szerződéseket kötött a Rempóval, amiket nem hoztak nyilvánosságra.

Az OĽaNO volt az szintén, mely tavaly júliusban rámutatott, hogy a Rempótól rendelt meg a Szlovák Vasutak rövidujjú pólókat, szám szerint 16 ezer darabot, egyenként 6,31 eurós áron, miközben saját weboldalán hasonló pólókat 2,9 euróért árult, egy másik gyártó pedig 2,1 euróért is be tudta volna szállítani.

A Vasutak azzal érvelt, hogy az árban benne volt már a kiszállítás is a 28 szlovákiai raktárukba.

(SME)