Volna itt pár ok, ami a halpusztulást eredményezhette a Kis-Dunán

2018. június 12. - 16:57 | Régió

A szennyezés forrása után még nyomoznak, volna itt azonban egy lehetséges ok, ami a halak pusztulását okozta a múlt héten a Kis-Dunán Fél (Tomášov - Szenci járás) kataszterében.

Volna itt pár ok, ami a halpusztulást eredményezhette a Kis-Dunán
Helyszíni felvétel

Tibor Dányi, a Pozsonyi II. Járás Horgászszövetségének elnöke szerint egy dolog a szennyezés és egy másik dolog az oxigénhiány, ami végeredményben a halak pusztulásához vezethetett. "Inkább azon a véleményen volnék, hogy utóbbi miatt történt a halpusztulás" - szögezte le, hozzátéve, hogy nem ez az első ilyen eset. Mint fogalmazott, felhőszakadás után gyakran előfordul az ilyesmi, és a múlt hét közepén éppen volt egy komolyabb Pozsony térségében is.

El is magyarázta, hogyan is történhetett. "A kanalizáció által elvezetett víz a szennyvíztisztítóban köt ki, ahonnét ilyenkor nagyobb mennyiségben kell kiereszteni is a vizet. Hogy a Kis-Dunába eresztettek-e mást is emellett, vagy arról volt szó, hogy a kieresztett vizet nem dúsították kellően oxigénnel, nehéz volna megmondani" - húzta alá.

Kiemelte, hogy a szennyvíztisztítóból érkező vízben kevesebb az oxigén, és ha az nagyobb mennyiségben kerül a folyóba, halpusztulást okozhat. "Nem szeretnék vádaskodni, mivel nem áll rendelkezésünkre semmilyen vizsgálati eredmény a vízről" - fogalmaz.

Véleménye szerint azért találhattak nagyobb mennyiségben elpusztult halakat Félnél, mert ott van a duzzasztó, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a halak ott pusztultak el, csak odáig sodorta őket a víz.

Kapcsolódó cikk:

Valami bűzlik a Kis-Dunában, pusztulnak a halak is!

Vereknye polgármestere kezdeményezte az ügy kivizsgálását az illetékes szerveknél. Martin Kuruc szerint több oka is lehet a halpusztulásnak, és ezek közt van az is, hogy a városrészben található egy tehermentesítő víztározó, és itt történhetett a múlt heti felhőszakadás után a csatornarendszer tehermentesítése. Ez Pozsonyban egy duális rendszerre kapcsolódik, amelyből a szennyvíz és az esővíz is érkezik, és elképzelhető, hogy onnan jutott ki a szennyeződés a Kis-Dunába. Éppen ezért arra kérte a Pozsonyi Vízműveket, hogy vizsgálja ki, innen eredhet-e mindez.

Kuruc mindazonáltal elmondta, hogy hétfőn és kedden is járt a Kis-Duna partján, és látott ott néhány autót, amelyek a csatornatisztítással foglalkozó cégekhez tartoznak, ám semmi keresnivalójuk nem lenne ott. "Előfordulhat az is, hogy némely cégek, amelyek szippantással foglalkoznak, itt eresztik ki a kocsik tartalmát - ilyen információkat is hallunk a lakosoktól.

(TASR)