A volt államfők bíznak benne, hogy nem a fasiszták fogják megnyerni a választást

2020. január 17. - 16:25 | Belföld

A volt államfők bíznak benne, hogy nem a fasiszták fogják megnyerni a következő parlamenti választásokat.

Ha az ĽSNS végül mégis nyerne, Rudolf Schuster „illendőségből” megbízná a párt vezetőjét a kormányalakítással. Ivan Gašparovič és Andrej Kiska valószínűleg nem így járna el. A volt államfők ezt a közös új évi ebéd előtt jelentették ki, amelyre Zuzana Čaputová elnök asszony hívta meg őket.

„Talán illendőségből megadnám az esélyt, de biztosan nem alakítanak kormányt akkor sem, ha megnyerik a választásokat. Ez nagyon rosszat tenne Szlovákiának” – jelentette ki Schuster, utalva arra a korábbi helyzetre, amikor Vladimír Mečiar nyerte a választásokat, mégsem sikerült kormányt alakítania.

Schuster szerint szomorú, hogy a szélsőséges és a rendszerellenes erők egyre inkább előretörnek. Rámutatott: a fasisztákat olyan községekben is támogatják, ahol sok gyilkosságot követtek el ennek a rezsimnek a nevében. Utalt a holokauszt áldozataira is.

„Nem hiszem, hogy meg fogják nyerni a választásokat, de magas lesz a támogatottságuk” – jelentette ki Gašparovič. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy olyan módot kell keresni a kommunikációra, amely nem fogja negatívan befolyásolni sem a bel-, sem a külpolitikát. „Semmit sem tehetünk. Az állampolgárt muszáj tiszteletben tartanunk” – tette hozzá.

Gašparovič elmondása szerint valószínűleg nem bízná meg kormányalakítással az ĽSNS-t. „A kérdés csak az, hogy akadnak-e majd olyan pártok, amelyek képesek lesznek koalícióra lépni, és többséget szerezni a parlamentben. Úgy vélem, a közelgő választások után ez elég nehéz lesz” – tette hozzá.

Kiska bízik benne, hogy Kotlebáék nem nyerik meg a választásokat. A kormányalakítási megbízást firtató kérdésre válaszolva kijelentette: Szlovákiában a szokásjog értelmében az elnök mindig a választások győztesét bízza meg ezzel a feladattal. Ha azonban végül mégis a fasiszták nyernék meg a választásokat, ő személy szerint valószínűleg úgy járna el, hogy tárgyalóasztalhoz hívná a többi párt képviselőit, és inkább egy „normális demokratikus pártnak” adna lehetőséget a fasiszták helyett.


(TASR)

Címkék: Marian Kotleba, LSNS