Volt amerikai hírszerzők szerint orosz dezinformációs kampány állhat Biden fiának ügye mögött

2020. október 20. - 16:16 | Külföld

Orosz dezinformációs kampány részei lehetnek a Joe Biden demokrata párti elnökjelölt fiáról szóló, múlt héten napvilágot látott hírek - írta nyílt levelében ötven egykori magas rangú amerikai titkosszolgálati tisztségviselő.

Volt amerikai hírszerzők szerint orosz dezinformációs kampány állhat Biden fiának ügye mögött
Joe Biden (Fotó: AP/TASR)

A New York Post című újság olyan e-maileket hozott nyilvánosságra, amelyek a lap szerint Hunter Biden laptopjáról származnak, és amelyek szerint a férfi évekkel korábban - amikor a Burisma ukrán energetikai cég igazgatótanácsi tagja volt - összehozta akkori amerikai alelnök apját a vállalat egyik vezetőjével.

Joe Biden rágalomnak minősítette a Donald Trump elnökkel baráti viszonyt ápoló ausztrál médiamágnás, Rupert Murdoch tulajdonában lévő lap információit, s mások is komoly kétségeket fogalmaztak meg a hitelességükkel kapcsolatban.

A Politico hírportálon közzétett nyílt levelet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) több volt igazgatója, Leon Panetta, John Brennan, Mike Hayden, John McLaughlin és Michael Morell is aláírta. Eszerint "számos tényező felkelti a gyanút az orosz érintettséggel kapcsolatban", illetve a történtek "magukon viselik az orosz dezinformációs műveletek minden klasszikus jellemzőjét".

Kiemelték, hogy a lépés "összhangban állna az orosz célkitűzésekkel", azzal, hogy "aláássák Joe Biden jelöltségét", valamint "belpolitikai káoszt" teremtsenek az Egyesült Államokban.

"Szeretnénk hangsúlyozni, nem tudjuk, valódiak-e az emailek, és nincs is bizonyítékunk az orosz érintettségre, tapasztalataink ugyanakkor súlyos gyanúra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy az orosz kormány jelentős szerepet játszhatott ebben az ügyben" - írták.

John Ratcliffe, az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője hétfőn aláhúzta, hogy nincsenek olyan információik, amelyek alátámasztanák, hogy orosz dezinformációs kampány lehet a nyilvánosságra került információk hátterében.

(MTI)