A volt belga királynak napi 5000 eurót kell fizetnie, amíg nem végeztet apasági tesztet

II. Albert korábbi belga királynak napi 5000 eurót kell fizetnie, amíg nem hajlandó alávetni magát apasági tesztnek - döntött egy bíróság Delphine Boel keresete ügyében, aki az egykori uralkodó házasságon kívül született gyerekének mondja magát.

A volt belga királynak napi 5000 eurót kell fizetnie, amíg nem végeztet apasági tesztet
Delphine Boel Fotó: AP

Boel már hosszú évek óta küzd azért, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja. A most 51 éves nő leszögezte korábban, hogy nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

Egy belga bíróság októberben apasági teszt elvégzésére kötelezte a most 84 éves korábbi királyt, aki a semmitőszékhez fordult. A fellebbezés ügyében ítélet idén már nem várható, az alacsonyabb rendű törvényszék addig is pénzbírságot írt elő számára, amennyiben nem tesz eleget a korábbi döntésnek - jelentette a helyi sajtó.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll. Ez a mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára. 

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén - Delphine Boel születése előtt - viszonya volt valakivel. 

MTI