Volt szabad szoba, de a pozsonyi hotel visszautasította a török diákok foglalását

Egy ankarai diák a Facebookon adott hangot felháborodásának, mert egy pozsonyi hotel elutasította a szállásfoglalását.

Volt szabad szoba, de a pozsonyi hotel visszautasította a török diákok foglalását
A Stella Apartman a pozsonyi vár és a török nagykövetség közelében helyezkedik el (Fotó: Google Street View)

A török egyetemisták az Erasmus+ program keretében készültek Pozsonyba egy hétre, és úgy döntöttek, néhány nappal előbb érkeznek, hogy kiadósabb legyen a kirándulás, és hogy jobban megismerhessék a fővárost. 

A pozsonyi vár környékén lévő Stella Apartmanban foglaltak szállást, ám sokkoló választ kaptak vendéglátójuktól a booking.com-on keresztül:

"Biztonsági okokból nem fogadunk a hotelben Törökországból és arab országokból érkező embereket. Nem fogadjuk el a foglalást. Bocs!" - írták a török diákoknak, vagyis írták volna, hiszen a rettenetes angolsággal megfogalmazott szöveg magyarul inkább így hangzott volna:

"Biztonsági okok esetében, nem tartózkodik a hotelben Törökországból és arab országokból. Nem fogadjuk rezervációt. Bocs!"

İbrahim Taha Uyar, aki közzétette a hotel levelét, azt válaszolta az üzenetre, hogy szerinte ez nyílt rasszizmus és hogy nem szolgáltak rá arra, hogy velük szemben így viselkedjenek. İbrahim üzenetére a hotel személyzete újra reagált, bárcsak ne tették volna:

"Nem adunk szállást senkinek, aki olyan országból érkezik, ahol háborús konfliktus (kurdok), vagy katonai puccs zajlik a kormány ellen. Nem vagyunk rasszisták, ésszerűen óvatosak vagyunk és gondolunk a többi kliensünkre" - akarták mondani, de válaszuk valahogy így nézett ki:

"Nem szállásolunk olyan országból senkit, ahol zajló katonai konfliktus (kurdok) vagy háború vagy katonai kormányváltás. Nem, rasszisták nem vagyunk, ésszerűen óvatosak vagyunk, és gondolunk a többi kliensünkre."

A török egyetemisták ezt követően más szállás után néztek, ahol problémamentesen elfogadták foglalásukat. A Denník N meglátogatta Stella Apartmant, de az ott dolgozó hölgy nem akart válaszolni az újságírók kérdéseire, csak elzavarta őket: "Legyenek szívesek távozni, magánterületen tartózkodnak" - kiabált a riportereknek.

Az apartmanháztól egy köpésre található Törökország szlovákiai nagykövetsége, ahol tudnak az esetről.

"Rasszizmusról van szó. Attól tartok, hogy a közösségi oldalon felfigyelnek erre az esetre a törökök, és azt fogják gondolni, ez az általános szlovák hozzáállás. Pedig csak egyetlen hotelről van szó. Itteni tartózkodásom során még nem találkoztam ilyennel. A szlovák turistákat szívesen látjuk Törökországban, ugyanígy a törökök is szívesen járnak ide" - nyilatkozta az eset kapcsán Gülhan Ulutekin török nagykövet.

A szlovák állampolgárok egyébként 2013. augusztusa óta vízum nélkül utazhatnak Törökországba. Az ottani üdülőővezeteket évről évre több mint 100 ezer szlovákiai turista keresi fel.

"Nem könnyű vízumot szereznünk Európába, de örömmel jövünk. Ez a rasszista e-mail nem a legjobb fogadtatás volt, de hiszünk abban, hogy a rasszizmus legyőzhető, ha megismerkedünk és tolerájuk egymást"

- szűri le a tanulságot a közgazdászhallgató İbrahim, aki jelenleg a csehországi Brünnben kirándul.

(DenníkN/para)