Vörös listás lesz Csehország, de nem készülünk lezárni a cseh határt

2020. szeptember 16. - 13:36 | Belföld

Csehország szeptember 18-ától, péntektől kerül fel azon országok listájára, melyek kockázatosnak minősülnek a koronavírus-járvány terjedése szempontjából.

Vörös listás lesz Csehország, de nem készülünk lezárni a cseh határt
Illusztráció (Fotó: TASR)

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti majd, hogy lezárják a szlovák-cseh határt.

A kormány szerdai ülése előtt közölte, egyelőre folyik a vita arról, technikailag hogyan valósítsák meg majd a határellenőrzéseket, véleménye szerint azonban csak szúrópróbaszerűek lesznek.

Egyelőre nem tudott nyilatkozni arról, hogy a határon túl dolgozóktól, tehát az ingázóktól kérni fognak-e munkahelyi igazolást. Mikulec szerint a pontos intézkedést majd a tiszti főorvos, Ján Mikas adja ki.

A Közegészségügyi Hivatal a Facebookon közölte, hogy pillanatnyilag még dolgoznak az intézkedések pontosítását, amire a határon lesz szükség. Ezek végső formáját csütörtökön tervezik közzétenni.

A kérdésre, hogy a járványügyi bizottság ténykedése nem okoz-e káoszt abból kifolyólag, hogy először szigorúbb intézkedéseket jelentettek be, amit végül a kormányfő nem hagyott jóvá, Mikulec azt mondta, a bizottság javaslattevő jogkörrel bír, és elismeri a munkájukat. "A tanácsadó szerv arra való, hogy tanácsot adjon, aztán vannak más szervek, amelyek pedig döntéseket hoznak" - jegyezte meg.

Úgy véli, a bizottság tagjainak köszönet jár azért, hogy órákon keresztül egyeztetnek arról, melyek lennének a leghatékonyabb intézkedések a járvány terjedése ellen, miközben minden körülményt figyelembe vesznek. Ehhez képest viszont a több órás tanácskozásuk eredményét Matovič lényegében lesöpörte az asztalról.

(TASR)