Vörös Péter: Az oktatásügy a kormány mostohagyereke

2015. november 20. - 07:59 | Belföld

A Híd képviselője szerint az oktatásügyi költségvetésben hiányzó pénzösszegből gond nélkül fenntarthatók lennének a kisiskolák.

Vörös Péter: Az oktatásügy a kormány mostohagyereke
Pfundtner Edit és Vörös Péter (Fotó: SITA-archív)

A parlament a napokban tárgyalja a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyhez Vörös Péter, a Híd parlamenti képviselője is hozzászólt. Élesen bírálta azt, hogy az állami költségvetésben 220 millió euróval megkurtították az oktatásügyi tárca költségvetését a 2015-ös évhez képest. „Önök ennyire szembefordulnak a saját kormányprogramjukkal? Úgy gondolják, hogy az oktatásügyi költségvetés visszametszésével hozzájárulnak a hazai oktatás minőségének javításához, az ország versenyképességéhez?” – tette fel a szónoki kérdést a Híd parlamenti képviselője.

„Rendkívül csalódott vagyok amiatt, hogy az oktatásügyi miniszter képtelen kiállni tárcája érdekeiért a kormányban” – jelentette ki a képviselő, majd emlékeztetett arra, hogy a pozsonyi és néhány Pozsonyon kívüli iskola pedagógusai mára tiltakozó akciót hirdettek, amellyel szeretnék felhívni a közvélemény és a miniszter figyelmét követeléseikre: a tanári bérek 140 eurós emelésére, és 400 millió euró elkülönítésére az iskolák felszereltségében tapasztalható különbségek felszámolására. A képviselő a tanárok oldalára állt: „Teljes mértékben kiállok a tanárok mellett, mert megérdemlik a béremelést”. A tárca költségvetéséből hiányzó 220 millió euró ezt is fedezhetné.

Vörös Péter a hiányzó pénzeszközök kapcsán felhívta a figyelmet a kisiskolák helyzetére is, amelyek fenntartására a kormány szerint nincs pénz, és a kormányzati intézkedések következtében a megszűnés fenyegeti őket. „Mindent meg kell tennünk a kisiskolák megóvása érdekében, legyenek szlovák vagy magyar tanítási nyelvűek”.

A pénzügyminiszter szerint sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt, amelynek köszönhetően kiegyensúlyozottá válhat az ország költségvetése. Így hát a képviselő szerint semmi sem indokolja az oktatásügy költségvetésének megkurtítását. „Mindannyiunk közös érdeke, hogy megteremtsük a gyermekeink és a jövő generációk számára a lehető legjobb feltételeket, hogy magas színvonalú, versenyképes tudásra tegyenek szert. Ez pedig pénz nélkül, befektetés nélkül egyszerűen nem megy” – fejezte be beszédét a parlamentben a Híd parlamenti képviselője. Vörös Péter.

h/para