Vörös zónába kerültek Pozsony legismertebb egyetemi kollégiumai, szigorú szabályok jönnek

2020. szeptember 25. - 10:47 | Régió

Vörös zónába sorolták a Comenius Egyetem malomvölgyi (VM Ľ. Štúra - Mlyny UK ). és Družba kollégiumát.

Vörös zónába kerültek Pozsony legismertebb egyetemi kollégiumai, szigorú szabályok jönnek
Družba kollégium (wikimedia.org)

A fővárosban és a kollégiumokban kialakult járványügyi helyzet miatt döntött így csütörtökön az állandó válságstáb. Az egyetem honlapján tájékoztatott a döntésről.

A diákok továbbra is a kollégiumokban lakhatnak és étkezhetnek. „Az eddig hatályos előírások mellett mostantól olyan intézkedések bevezetésére is szükség van, amelyekkel minimalizálható a diákok közötti érintkezés" – olvasható a legnagyobb szlovákiai egyetem honlapján. Megtiltották a látogatást a szomszédos tömbökben lakók között, a szobákban nem tartózkodhatnak többen, mint ahányan ott laknak, a tanulószobákban pedig feleannyian lehetnek egyszerre, mint eddig.

Továbbá tilos gyülekezni a kollégium területén és az épületben is, 22 és 7 óra között tilos megzavarni az éjszakai pihenést. „Nem javasoljuk az egyes szobák közötti látogatásokat, és ha a helyzet tovább romlik, ezt szigorúan meg is tiltjuk" - közölte az egyetem.

Egyes lakók figyelmen kívül hagyják a diákotthonokban több hónapja érvényben lévő higiéniai előírásokat, és felelőtlen magatartásukkal, különösen az esti összejövetelekkel, veszélyeztetik saját és mások egészségét" - közölte az egyetem, és figyelmeztet, hogy 79 eurós büntetést szabhatnak ki azokra, akik nem tartják be az előírásokat. Aki ismételten szabályt szegnek, azokat felszólítják, hogy költözzenek ki a kollégiumból.

TASR