Vörössé vált a Sajó vize, nagy mennyiségű szennyeződés kerül a folyóba naponta

2022. március 14. - 15:38 | Régió

Szennyezett víz folyik a mostanra vörössé vált Sajóba, naponta mintegy 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba a legutóbbi mérési adatok szerint.

Vörössé vált a Sajó vize, nagy mennyiségű szennyeződés kerül a folyóba naponta
Fotók: Orosz Örs - Facebook

A történtekre elsőként Orosz Örs Nyitra megyei képviselő, a Szövetségen belül működő Összefogás-platform vezetője mutatott rá, aki arról írt a közösségi oldalán, hogy ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón.

„Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél. Állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára“

– írta a közösségi oldalán vasárnap a képviselő, aki értesítette a magyar hatóságokat is a történtekről, miközben a szlovák hatóságok elmondása szerint már foglalkoznak az üggyel.


Fotók: Orosz Örs - Facebook

A Sajó Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb folyója, a Gömör–Szepesi-érchegységben ered Dobsinától nem messze, majd Rozsnyót, Gömbaszöget és Pelsőcöt érintve Magyarország felé, Borsod megyébe, Miskolcra folyik tovább. A folyó vize Alsósajó után színeződött el a napokban.

Orosz Örs vasárnap este újabb adatokat osztott meg a Sajó szennyezéséről: a birtokába került egy február 24-ei mérés eredménye, amelyet a szlovák környezetvédelmi hatóságok végeztek.

Ebből kiderül, hogy naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba.

„Csak egy adatot emelnék ki, az Arzént, arról mindenki pontosan tudja, hogy mérgező, konkrétan a legmérgezőbb természetben előforduló félfém. A szennyvízben mért Arzén 187x nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600x többet a Sajó tiszta vizénél. A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21x magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot“ – írta a képviselő, aki állításait egy táblázattal is alátámasztotta, amely a Rozsnyói Járási Hivatal Környezetvédelmi Főosztályától származik. Hozzátette, a vizsgálat óta megy a sumákolás, pedig komoly a helyzet.

Időközben Siklós Gabriella, a Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Telexnek elmondta, a hivatal munkatársai elkezdtek dolgozni, a Miskolci Vízügyi Igazgatóság azonnal másodfokú készültséget rendelt el, fokozott figyelőszolgálatot teljesít, és a hazai mérések megkezdése mellett elindult egy mérőcsapat Szlovákiába is.

„Hétfőn újra megkerestük a szóvivőt, aki elmondta, egyelőre az eddigi vizsgálatok nem mutatnak szennyeződést, a helyszínen azonnal eredményt adó Ph- és oldott oxigén-vizsgálat eredménye is teljesen jó. Természetesen fémekre is vizsgálják a vízmintát, ennek eredménye hétfő estére, kedd reggelre várható“ – írta a lap.

Magyarországra a Sajó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a szennyezett területhez képest.


(FB/telex.hu/para)