VPN: Már Szlovákiában is elérhető a névtelen internetezés

2020. október 14. - 14:04 | Tech

„Ez a tartalom az Ön országában nem elérhető“ – netezés közben bizonyára olvasóink közül is sokan találkoztak már ezzel a bosszantó üzenettel. De honnan „tudja“ az internet, hol próbálunk netezni, és mit tehetünk ez ellen? A bűnös az úgynevezett geolokáció, vagyis földrajzi helyzetünk meghatározása, amelynek segítségével az onlinetartalom-szolgáltatók pontosan be tudják lőni, hol tartózkodunk éppen. Nem csak „a Nagy Testvér figyel minket“-típusú összeesküvés-elméletek híveinek gondjait oldják meg az úgynevezett VPN szolgáltatások. Miről is van szó?

VPN: Már Szlovákiában is elérhető a névtelen internetezés
Illusztráció: pixabay.com

A VPN, vagyis a Virtual Private Network (virtuális magánhálózat) biztonságos kapcsolatot hoz létre a számítógéped és az internet között.

Az egyik legtöbb extra szolgáltatással felturbózott ilyen hálózat, a SurfShark mostantól Szlovákiában is elérhető.

Ez a virtuális magánhálózat rendkívül sokoldalú. Hogy mi mindenre jó? Az ingyenes wifi hálózatokon például titkosíthatjuk az adatforgalmunkat, így nem válhatunk adathalász weboldalak és kiberkalózok áldozatává.

Előfordul, hogy nem véletlenül lassul a net, ha például torrentezünk. Egyes internetszolgáltatók ugyanis ilyen esetben lassítják az internetsebességet. Egy VPN használatával azonban a szolgáltató sem láthatja, mit csinálunk a neten, így a sávszélességünket sem tudják korlátozni.

A VPN a valós IP címünk titkosításával lehetővé teszi, hogy geolokációs korlátozásokat alkalmazó online szolgáltatásokat (Netflix, Amazon Prime és társai) Szlovákiában is igénybe vehessünk.

De nézzük, hogyan működik a VPN.

A VPN-kliens olyan szoftver (program, alkalmazás), amely a VPN-kiszolgálóval együttműködve biztonságos kapcsolatot hoz létre az eszközöd és a szerver között. A VPN működéséhez szükség van egy VPN-kiszolgálóra. Miért? Amikor egy VPN alkalmazás titkosítja az adatainkat, hogy biztonságosan szörfözhessünk az interneten, ezt a titkosítást a VPN-kiszolgáló végzi.

Amikor VPN fut az általunk használt eszközön, az összes elküldött adatunk titkosítva van. A VPN az általunk továbbított összes információt olyan „rendetlenséggé” alakítja, amelyet a modernebb számítógépek sem tudnak feltörni. Ez azt jelenti, hogy senki – sem hackerek, sem kémek, sem pedig internetes szolgáltatók – aki elfogja, nem olvashatja el. Ezek az adatok ezután a VPN-kiszolgálóra kerülnek, amely visszafejti azokat, és továbbítja az eredeti rendeltetési helyükre.

De vajon mi a helyzet a VPN-ek és az online banki szolgáltatások kompatibilitása terén? A VPN-ek biztonságosak az online banki szolgáltatások számára. A VPN nem veszélyezteti a felhasználók adatait. Sőt, a VPN még biztonságosabbá is teszi a nyilvános WiFi-n, sőt az otthoni hálózatokon keresztül történő banki tevékenységet.

Manapság, amikor mindannyian rendszeresen csatlakozunk nyilvános WiFi-hálózatokhoz, ez azt jelenti, hogy adataink egyáltalán nincsenek olyan biztonságban, mint azt gondoljuk.

Általában a titkosítás a legfontosabb szolgáltatás, amelyet a VPN kínál. A jelenlegi 256 bites titkosítási szabványokat szinte lehetetlen feltörni. Ezért a kormányzati szervek is ezt a fajta titkosítást használják.

Valójában a VPN-ek létfontosságúak ahhoz, hogy nyilvános WiFi használatakor biztonságban tartsuk az adatainkat, beleértve az online banki bejelentkezések során használt jelszavunkat is. Számos kifinomult módszer létezik a hackerek és más bűnözők számára a WiFi-kapcsolatok veszélyeztetésére. De ha adatokat gyűjtenek, mielőtt azok a VPN-kiszolgálóhoz kerülnének, akkor csak egy feltörhetetlen kódot kapnak, amely haszontalan számukra.

A VPN sokkal nehezebbé teszi az online nyomon követést, és titokban tartja a böngészési előzményeket az internetszolgáltatók (vagy az állami szolgáltatóktól az adatok átadását kérő kormányzati szervek) előtt.

Ez a kényelem és biztonság persze pénzbe kerül. Léteznek ingyenes VPN-ek is, de elég korlátozottak, és a biztonságuk sem a legjobb. Érdemes tehát havi néhány eurót rászánni egy megbízható szolgáltatásra.

A VPN hátulütője lehet, hogy használatakor csökkenhet a kapcsolat sebessége. Ez persze nagyban függ a VPN-kiszolgáló elhelyezkedésétől. Minél közelebb vagyunk ehhez, annál kisebb a sebességcsökkenés. Sok VPN képes automatikusan összekapcsolódni a legközelebbi (és leggyorsabb) szerverrel, de szükség esetén manuálisan is csatlakozhatunk egy másikhoz.

Írásunk elején említettük, hogy a SurfShark több extra szolgáltatást is tartogat az előfizetőknek.

Ezek közül az egyik a CleanWeb funkció. Ez gyakorlatilag egy integrált reklám- és nyomkövető-védelem, melynek segítségével letilthatjuk a bannereket, nyomkövető szkripteket a weboldalakon. Egyetlen előfizetéssel minden eszközünkön használhatjuk a szolgáltatást, a SurfShark nem köti meg az egyszerre használható készülékek számát.

A Kill Switch funkció pedig azonnal leválaszt bennünket az internetről, ha a VPN-kapcsolat nem működik. Ez azért fontos, mert biztosítja, hogy az adataink soha ne legyenek láthatók mások számára ugyanazon a hálózaton. Nem minden VPN-nél érhető el kill-switch, érdemes olyan szolgáltatást választani, ahol ez a funkció elérhető.

-p-

Címkék: VPN, SurfShark, internet