Warhol- és Picasso-alkotást is tartalmazó gyűjteményt árvereznek el 

2021. szeptember 10. - 12:58 | Kultúra

Több mint 600 millió dollár értékűre becsült, Andy Warhol és Picasso alkotásait is tartalmazó magángyűjteményt árvereznek el New Yorkban két részletben, idén ősszel és jövő tavasszal - jelentette be csütörtökön a Sotheby's aukciósház.

Warhol- és Picasso-alkotást is tartalmazó gyűjteményt árvereznek el 

A 65 alkotásból álló Macklowe-gyűjtemény az árverési ház szerint olyan páratlan kollekció, amelyben az elmúlt 80 év nyugati művészetének kiemelkedő alkotásai szerepelnek. Charles Stewart, a Sotheby's illetékes vezetője elmondta: nem kétséges, hogy a két aukció a világ minden tájáról vonzza majd a legkomolyabb gyűjtőket.

Az ingatlanmogul Harry Macklowe és felesége, Linda több évtizedig tartó házassága alatt gyűjtötte össze az értékes kollekciót. Ám amikor 2018-ban elváltak, a bíróság elrendelte, hogy a vagyonmegosztáshoz adják el a gyűjteményt, és úgy osztozzanak az értékén.

A Macklowe-gyűjtemény darabjaira november 15-én és 2022 májusában lehet licitálni.

Az első aukción szerepel majd Warhol Marilyn Monroe-ról készített híres portréja, Mark Rothko egy óriási festménye és Gerhard Richter tengeri látképe. Ugyancsak novemberben lehet megvásárolni Alberto Giacometti Le Nez című szobrát, Cy Twombly Scattering of Blossoms-sorozatát, és Picasso egy szobrát is, amelyet barátjának, a költő Guillaume Apollinaire-nek ajánlott.