Washington aggódik a Venezuela felé tartó iráni hadihajók miatt

2021. június 11. - 08:15 | Külföld

Washington aggódik a két iráni hadihajó atlanti-óceáni jelenléte miatt, kivált mert a hajók vélhetően Venezuela felé tartanak fegyverszállítmányokkal a fedélzetükön - jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön a washingtoni szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) vezetője - az amerikai sajtó információi szerint - nem kommentálta az iráni lépést, és nem bocsátkozott fejtegetésekbe arról, hogy vajon az amerikai kormányzat tervez-e válaszlépést vagy bármiféle intézkedést ezzel kapcsolatban.

A szenátusi meghallgatáson Richard Blumenthal, az amerikai politikában befolyásosnak tartott demokrata párti szenátor kifejtette: a két iráni hadihajó nagy valószínűséggel fegyvert szállít a dél-amerikai országnak, teljesítve ezzel a Teherán és Caracas tavaly aláírt egyezményében foglaltakat. "Ez engem nagyon nyugtalanít" - fogalmazott Blumenthal, majd Austin miniszterhez fordult, kérve őt az álláspontja kifejtésére.

Válaszában Lloyd Austin leszögezte: "nagyon aggaszt a fegyverek terjedése, mindenféle fegyver terjedése a térségünkben". Hozzátette: "tehát osztom a nyugtalanságot".

Lloyd a szenátorok kérdései nyomán sem tért ki azonban arra, hogy a Pentagon megítélése szerint milyen jellegű fegyverek lehetnek az iráni hadihajók fedélzetén. "Ezt majd inkább zárt ajtók mögött részletezem" - mondta.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője viszont csütörtöki sajtótájékoztatóján azt jelentette ki, hogy amennyiben beigazolódik, hogy a két hajó valóban fegyvereket szállít, akkor - mint fogalmazott - "készen állunk a válaszadásra".

"Ha Irán megpróbál fegyvereket vagy bármilyen berendezést szállítani illegálisan, akkor mi felelősségre vonjuk (Iránt), és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ezt (a fegyverszállítást) megakadályozzuk" - szögezte le a külügyi szóvivő.

Price szintén nem bocsátkozott részletekbe, de kifejtette, hogy szankciókra számíthatnak mindazon országok, amelyek segédkezet nyújtanak iráni fegyverszállításokhoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelenleg még nincsenek pontos információk a térségbe tartó iráni hadihajókról, illetve a szállítmányukról, és egyelőre tiszteletben kell tartani a hajózás szabadságára vonatkozó nemzetközi szabályokat.

Csütörtökön először a Politico című amerikai lap internetes portálja adott hírt arról, hogy két iráni hadihajó megkerülte Afrikát, elhaladt a Jóreménység-fok mellett, és az Atlanti-óceán térségébe vette útját. Az egyik hadihajó a Sahand nevű romboló, a másik pedig az ezt kisegítő Makran, amelyet tartályhajóból alakították át, és helikopterek indítására és fogadására alkalmas kifutóval is rendelkezik.


(MTI)