Washington azt kérte az ENSZ BT-től, hogy foglalkozzék "az észak-koreai provokációkkal"

2019. december 10. - 10:10 | Külföld

Az Egyesült Államok azt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy szerdai ülésén foglalkozzon "az észak-koreai provokációkkal" - jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Washington azt kérte az ENSZ BT-től, hogy foglalkozzék "az észak-koreai provokációkkal"
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A minisztérium álláspontja szerint "a nemrégiben végrehajtott rakétakísérletek" az észak-koreai provokációk "megsokszorozódását" jelentik.

"A Koreai-félszigeten nemrégiben tapasztalt fejlemények miatt Washington a héten vitát kezdeményez Észak-Koreáról"

- mondta a szóvivő.

Washington ugyanakkor hétfőn megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvitassák az észak-koreai emberi jogi helyzetet. A 15 tagú BT európai tagjai - köztük az Egyesült Királyság és Németország - kedden szerették volna napirendre tűzni a kérdést, de az Egyesült Államok, amely a testület soros elnöke, nem szavazta meg, így nem lett meg a szükséges számú voks.

Richard Gowan, a Nemzetközi Válságcsoport nevű agytröszt egyik ENSZ-szakértője New Yorkban újságíróknak azt mondta: az amerikai kormányzat nem akarja elveszíteni az esélyt az Észak-Koreával tervezett nukleáris megállapodás megkötésére.

Kim Szong, Észak-Korea ENSZ-nagykövete a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy a BT bárminemű vitáját országa emberi jogi helyzetéről Phenjan provokációként és az Egyesült Államok "ellenséges magatartásának újabb jeleként" értékelné. Az ENSZ-nagykövet viszont szombaton bejelentette azt is, hogy a nukleáris leszerelés már nem szerepel a Phenjan és Washington közötti tárgyalások napirendjén, és nincs többé szükség hosszas megbeszélésekre sem a két ország között.

Észak-Korea szintén szombaton jelentette be, hogy "nagyon jelentős" rakétakísérletet hajtott végre. Erre Donald Trump amerikai elnök vasárnap a Twitteren reagált, azt írva, hogy az észak-koreai vezető mindent elveszíthet, ha ellenséges magatartást tanúsít.

(MTI)