Washington nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának

2022. június 1. - 08:33 | Külföld

Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok az eddigieknél korszerűbb, nagyobb hatótávolságú és pontosabb rakétákat szállít Ukrajnának, tovább segítve a kelet-európai ország védekezését az Oroszország indította háborúban.

Washington nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának
Joe Biden (Fotó: TASR/AP)

Az elnök a The New York Times című újságban megjelent írásában leszögezte, olyan rendszerekről van szó, amelyek "lehetővé teszik, hogy pontosabban csapjanak le a kulcsfontosságú célpontokra az ukrajnai harcmezőkön".

Fehér házi illetékesek hozzátették: Washington előzőleg garanciát kapott Kijevtől arra, hogy e korszerű rakétákkal sem támad célpontokat Oroszország területén.

A tisztviselők szerint az úgynevezett Himars rendszerről van szó, amely elsősorban légvédelmi és tüzérségi célokra alkalmas, és hatótávolsága eléri a 80 kilométert.

A rakéták egy nagyobb, 700 millió dollár értékű szállítmány részét képezik, amelynek részleteit Washingtonban még a héten bejelentik.

Biden leszögezte, hogy a segítség egyik fő célja minél jobb pozícióhoz segíteni Ukrajnát a háború befejezését célzó tárgyalásokon. Az Oroszország indította háborúra ugyanis mindenképpen diplomáciai úton tesznek majd pontot - emelte ki.

Az amerikai elnök már a hét elején nyilatkozva kizárta, hogy Washington olyan nagy hatótávolságú rakétarendszert (MLRS) küldjön Ukrajnának, amellyel az ukrán hadsereg elérheti és támadhatja Oroszországot. Kijev korábban jelezte, hogy szeretne szert tenni ilyen fegyverekre nyugati támogatóitól.

(MTI)