Washington: Orbán oktatási törvénye fontos amarikai-magyar intézményt vesz célba és fenyeget

2017. április 11. - 12:27 | Külföld

Az Egyesült Államok aggódik a magyar nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt, amely Washington szerint a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) ellen irányul - közölte kedden Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása alkalmával. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország az Egyesült Államok fontos szövetségese marad.

Washington: Orbán oktatási törvénye fontos amarikai-magyar intézményt vesz célba és fenyeget
Fotó: 24.hu

"Az Egyesült Államok aggódik a jogszabály miatt, amelyet tegnap írt alá az államfő, mert nagyon egyértelműen veszi célba és fenyegeti (...) ezt a fontos amerikai-magyar intézményt" - mondta Yee a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy "az egyetemet és az oktatási szabadságot sértő lépés" ellenére Magyarország továbbra is az Egyesült Államok fontos szövetségese marad.

Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését hivatott szabályozni. Áder János köztársasági elnök hétfőn írta alá az elfogadott jogszabályt, amely egyebek mellett azt követeli meg, hogy a külföldi egyetemek származási országukban is folytassanak oktatási tevékenységet, és magyarországi működésüket kormányközi szerződés szabályozza.

A jogszabály bírálói szerint a törvény célja a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése. A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője már korábban hangot adott aggodalmának a javaslattal kapcsolatban.

mti/para