Washington óva inti az amerikaiakat attól, hogy most Srí Lankára utazzanak

2019. április 27. - 09:47 | Külföld

Az amerikai külügyminisztérium pénteken óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy Srí Lankára utazzanak.

Washington óva inti az amerikaiakat attól, hogy most Srí Lankára utazzanak
Fotó: AP/TASR

A tárca péntek este közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy "a terrorizmus miatt az amerikai kormányzatnak korlátozott lehetőségei vannak a Srí Lankán tartózkodó amerikai állampolgároknak nyújtandó segítségre". A minisztérium emiatt eltanácsolta az amerikaiakat attól, hogy a szigetországba utazzanak.

Az amerikai kormány egyúttal elrendelte az ottani képviseletein dolgozó munkatársak családtagjainak és kiskorú gyermekeinek hazautazását is. Felhatalmazást adott arra is, hogy azok a munkatársak, akiknek ottléte nem elengedhetetlen, önkéntes alapon visszatérhessenek az Egyesült Államokba.

A külügyi közlemény figyelmeztetett arra is, hogy terrorista csoportok továbbra is támadásokat terveznek Srí Lankán.

Maitripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke pénteken bejelentette, hogy a titkosszolgálat információi szerint még mintegy 140 ember áll kapcsolatban az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel az országban. Ezeket az embereket - mint fogalmazott - "meg fogják semmisíteni". Közölte azt is, hogy szavazásra bocsátanak egy olyan törvénytervezetet, amely betiltaná az iszlamista csoportokat. Pénteken több mecsetben elmaradtak a hagyományos pénteki közösségi imák, a katolikus templomok pedig egyelőre - további értesítésig - zárva maradnak. Srí Lankán húsvét vasárnapján több katolikus templom ellen követtek el véres merényleteket, amelyeknek mintegy 250 halálos áldozatuk volt.

(MTI)

Címkék: Sri Lanka, terror