Weber nem tárgyalt Orbánnal, hanem lényegében utasította

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője Magyarországon járt a Fidesz EPP-ből történő kizárására tett javaslat kapcsán.

Weber nem tárgyalt Orbánnal, hanem lényegében utasította
Orbán Viktor és Manfred Weber (Fotó: MTI)

"A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni," jelentette ki a keddi budapesti látogatásáról Manfred Weber az Euronews-nak adott interjújában, amit a 444.hu idézett.

Azt is elmondta, "mi egy olyan család vagyunk, ahol értékek és közös gondolatok vannak, nem pedig erőfitogtatás és egyes figurák előtérbe tolása. Ez az, amit Orbánnak meg kell erősítenie, és én remélem, hogy így is fog tenni." 

Úgy véli, nincs egységes elvárás a Fidesszel szemben az EPP frakciójában, ugyanakkor az európai alapértékek tiszteletben tartását mindenki megköveteli. 

Weber szerint csak Orbánon múlik, hogy hogyan dönt, és "a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja." 

A CEU kapcsán is tett egy javaslatot Orbánnak, amit szavai szerint el kell fogadnia.

"Két órán keresztül tárgyaltam Orbánnal, és azt mondanám, hogy a jó szándék jeleit láttam a részéről" - hangsúlyozta Weber Strasbourgban - "Március 20. (a pártcsalád politikai közgyűlése) lesz a döntés végső dátuma."

(444/MTI)