WHO elismerte, hogy a koronavírus a levegőben is terjedni tud

2020. július 8. - 08:21 | Tech

Bizonyítékokat találtak nemrégiben arra, hogy a koronavírus a levegőben is terjed - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely ismét figyelmeztetett arra is, hogy a járvány világszerte gyorsul.

WHO elismerte, hogy a koronavírus a levegőben is terjedni tud
Fotó: AP

Nemzetközi kutatók egy csoportja kongatta meg a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy a vírus terjedni tud pusztán a levegőben is.

Benedetta Allegranzi, a WHO szakértője úgy fogalmazott, nem lehet kizárni ezt a lehetőséget, különösen a zsúfolt közterületeken.

A Clinical Infectious Diseases Oxford nevű tudományos folyóiratban megjelent cikkben több mint 200 nemzetközi hírű tudós szólította fel hétfőn a WHO-t, hogy ismerje el a Covid-19 betegség levegőben való terjedésének a lehetőségét.

Korábban a WHO álláspontja az volt, hogy a vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjedhet át másokra.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a járvány tovább gyorsul, "és még nem értük el a tetőzését".

A halálos áldozatok számának emelkedése globális szinten stabilizálódott ugyan, de miközben egyes országok jelentős haladást értek el az áldozatok napi számának csökkentésében, más országokban ez a szám tovább nő - mondta a főigazgató.

"Nem láttunk hasonlót 1918 óta"

- mondta a spanyolnáthajárványra utalva, amelynek emberek tízmilliói estek áldozatul világszerte.

Miután a járvány jelentőségét sokáig lekicsinylő Jair Bolsonaro brazil elnök koronavírustesztje pozitív lett, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz emlékeztetett arra, hogy egyetlen ország sem immunis, nem rejtőzhet el a vírus elől, mint ahogyan egyetlen ember sem védett vele szemben.

"Legyünk hercegek vagy szegény emberek, mindnyájan sérülékenyek vagyunk a vírussal szemben" - jelentette ki Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója is, aki egyúttal gyors jobbulást kívánt a brazil elnöknek.

MTI

Címkék: koronavírus, WHO