A WHO Kína nagyobb együttműködését sürgeti a vírus eredetének feltárásában

2023. február 15. - 20:40 | Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kína nagyobb együttműködését sürgeti a SARS-CoV-2-vírus eredetének feltárásában - közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerdán Genfben.

A WHO Kína nagyobb együttműködését sürgeti a vírus eredetének feltárásában
Illusztrációs felvétel (TASR)

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ezzel összefüggésben elmondta, hogy hét hete ismételten levelet írt egy "magas rangú tisztségviselőnek" Pekingben, amelyben újfent együttműködést kért az ügyben.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója azzal egészítette ezt ki, hogy a kifejezetten az új kórokozók eredetének kutatására alapított független szakértői tanács (Sago) világos javaslatokkal látta el a kínai hatóságokat a szükséges tanulmányok elvégzéséhez. Mint mondta, az ilyen vizsgálatok elvégzése a tagállamok hatáskörébe tartozik, a WHO azonban eredményeket vár. Felidézte, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ismételten támogatást ajánlott fel Kínának és követelte az igényelt tanulmányok elvégzését. "Amíg ezek a tudományos munkák nem állnak rendelkezésre, addig a vírus eredetére vonatkozó minden elmélet továbbra sem kerül le az asztalról" - hangsúlyozta Ryan utóbbi kijelentésével arra a pekingi vezetés által következetesen tagadott elméletre hivatkozva, miszerint a vírus egy vuhani laborból szabadulhatott el.

MTI

Címkék: WHO, Kína, koronavírus