WHO: Meredeken emelkednek az esetszámok egyes ázsiai és csendes-óceáni országokban

2021. augusztus 25. - 20:33 | Külföld

Meredeken emelkedik az újabban feljegyzett koronavírus-fertőzöttek és a fertőzéshez köthető halálesetek száma egyes ázsiai és csendes-óceániai országokban, elsősorban a vírus rendkívül fertőző delta variánsa miatt - közölte szerdán Kaszai Takesi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyugat-csendes-óceáni regionális igazgatója.

WHO: Meredeken emelkednek az esetszámok egyes ázsiai és csendes-óceáni országokban
-illusztráció- (Fotó: AP)

Kaszai online sajtótájékoztatóján elmondta: a térségben feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma a globálisan feljegyzett esetszámok tíz százalékát, míg a halálesetek száma a globális halálesetek nyolc százalékát tette ki a térségben.

Macui Tamano, a WHO regionális irodájának az egészségügyi vészhelyzeti információkért és kockázatértékelésért felelős vezetője közölte: az elmúlt napon Japánban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken és Vietnamban jegyezték fel a legtöbb új fertőzöttet egy nap alatt. Eközben Kínában, Szingapúrban és Mongóliában kevesebb fertőzöttet regisztráltak a szigorú közegészségügyi és távolságtartási intézkedések közepette, valamint a nagy átoltottságnak köszönhetően - tette hozzá.

A WHO regionális igazgatója szerint a járvány "kritikus szakaszában" van, így két forgatókönyvvel lehet számolni a következő hónapokban.

Az egyik forgatókönyv szerint sikerül csökkenteni a koronavírus-járvány kockázatát, és a szezonális influenzához, valamint egyéb, védőoltások által megelőzhető betegségekhez hasonlóan lehet kezelni a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegséget (Covid-19).

A másik forgatókönyv esetében azonban további veszélyesebb variánsok alakulhatnak ki, amelyek még könnyebben terjedhetnek, súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak, és ellenállhatnak a vakcináknak.

"El akarjuk kerülni ezt a forgatókönyvet és a vele járó összes egészségügyi, társadalmi és gazdasági költséget, ha lehetséges"

- jelentette ki Kaszai.

"Ennek legjobb módja, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk most a vírus terjedésének megakadályozása érdekében"

- fogalmazott.

(MTI)