WHO: Szlovákiában sokan szeretik a piát

Szlovákia a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó országok közé tartozik – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből. Olyan országok közé került be mint Ukrajna, Románia, Magyarország, Csehország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Szlovénia.

WHO: Szlovákiában sokan szeretik a piát
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A túlzott alkoholfogyasztás korai elhalálozásához vezethet – áll a WHO jelentésében.

A Statisztikai Hivatal felmérése szerint a szlovákiai lakosok kevesebbet isznak, mint régebben.

„1990-ben egy szlovákiai lakos 12 hónap alatt átlagban 10,4 liter alkoholt ivott meg, 2015-re ez a szám 8,7 literre csökkent“ – olvasható a Statisztikai Hivattal ezzel kapcsolatos anyagában.

Kevesebb szeszes italt fogyasztanak a 15 – 18 év közöttiek. 1990-ben egy fiatal átlagban 13,9 litert alkoholt fogyasztott évente, 2015-ben 10,2 litert – ez az uniós átlag alatt van. 2015-ben a 15 év feletti korosztályba tartozók átlagban  4,2 liter alkoholtartalmú italt 3,4 liter sört és 2,6 liter bort isznak meg.

„Továbbra is azt szeretnénk, hogy az alkoholgogyasztás az EU-s átlag alatt maradjon, s tovább akarjuk csökkenteni a 15 – 18 év közötti korosztály alkholfogyasztásának átlagát“ – áll az egészségügyi minisztérium akciótervében.

A statisztikák szerint a férfiak gyakrabban isznak alkholt, mint a nők. Azt is kimutatták, hogy az elmúlt egy évben a szlovákiaiak 3,1 százaléka ivott naponta szeszes italt.

Az egészségügyi minisztérium szerint nem igazán sikeres a 11 – 14 év közötti korosztály lebeszélése az alkoholfogyasztásról. „A gyerekek átlagban 10 évesen kerülnek először kapcsolatba az alkohollal . Annak ellenére nem tudják ezt későbbre tolni, hogy rengeteg prevenciós előadást tartanak ezzel kapcsolatban az iskolákban“ – írja az egészségügyi minisztérium.

TASR/para