WHO: újabb fertőzöttjei vannak a Marburg-vírusnak

2023. március 29. - 19:34 | Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán bejelentette, hogy újabb, Marburg-vírussal fertőzött emberekről kapott híreket Egyenlítői-Guineából, valamint azt közölte, hogy Tanzániában is találtak további járványgócot.

WHO: újabb fertőzöttjei vannak a Marburg-vírusnak
Illusztrációs felvétel (TASR)

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egyúttal sürgette Egyenlítői-Guinea kormányát, regisztrálja a szervezet tudomására jutott fertőzéseket, azt vetve a hatóságok szemére, hogy a hivatalosan közölt esetek száma még mindig csupán kilenc.

A főigazgató rámutatott arra, hogy a hatóságok által jelentett hét halálos áldozatot három különböző, egymástól 150 kilométerre található tartományban regisztrálták, így a vírus vélhetően e régiók között is terjedt.

Egyenlítői-Guinea hatóságai februárban jelentették be a járványt, amely az első az ország történetében.

A Marburg-vírus - csakúgy, mint az ebola - denevérektől származik, és közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. Kezelés, orvosi ellátás híján az esetek 88 százaléka lehet végzetes.

A vírus ellen nincsen engedélyezett védőoltás, de a kiszáradás elleni kezelés javítja a túlélés esélyeit.

Marburg-járványt vagy egyes eseteket korábban Angolában, Kongóban, Kenyában, Dél-Afrikában, Ugandában és Ghánában regisztráltak.

MTI