XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia, avagy tudomány az online térben

2021. november 23. - 14:56 | Kultúra

November 26. és 27. között kerül megrendezésre a XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK), amely célja, hogy a különféle szakterületeken tudományos kutatást folytató diákok számára lehetőséget teremtsen aktuális kutatási eredményeik bemutatására, azok szélesebb körben való megvitatására.

XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia, avagy tudomány az online térben
Fotó: TASR

A rangos rendezvény a Jedlik Ányos Polgári Társulás (JAPT), a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT), és a Selye János Egyetem (SJE) szervezői közreműködésével, továbbá az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Diákhálózat (DH) és tagszervezete, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub (JUGYIK), valamint a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt valósul meg.

A szlovákiai és csehországi felsőoktatási intézményeket látogató hallgatók tudományos fórumaként is ismert Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciának (FTDK) az idén a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara ad otthont. A rendezvény a tavalyi évhez hasonlóan rendhagyó módon, online formában valósul meg. A kétnapos konferencia első napján Bárczi Zsófia, a Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja köszönti a résztvevőket, majd ezt követőn kerül sor a szekcióülésekre. Hét szekcióban összesen 41 fiatal kutató kap lehetőséget, hogy a szakmai zsűri előtt bizonyítsa a tudományos kutatás iránt való elkötelezettségét, illetve a választott témában való jártasságát. A szekcióülések és a főzsűri tanácskozását követően a konferencia a szekcióülésekkel folytatódik. Ezek után Léder Tamás (főosztályvezető) és Sajtos Péter (közgazdasági elemző) A pénz forradalma a digitális korban – Bitcoin, kriptovaluták és ami ezeken túl van című plenáris előadására kerül sor. Az előadók a Magyar Nemzeti Bank, Digitalizációs politika és szabályozási főosztályának munkatársai.

A rendezvény második napja díjkiosztással és szakmai értékeléssel zárul.


(Radics Rudolf)