A Za ľudí egyedül indul a választáson, jelentette be Andrej Kiska pártelnök

2019. november 21. - 19:17 | Belföld

A Za ľudí egyedül indul a 2020-as parlamenti választáson, senkivel sem lép koalícióra. Ezt Andrej Kiska pártelnök jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Za ľudí egyedül indul a választáson, jelentette be Andrej Kiska pártelnök
Andrej Kiska (TASR)

Elmondása szerint döntésük oka, hogy nem valósult meg a párt elképzelése az ellenzéki nagykoalíció létrehozásáról, amelyben minden demokratikus ellenzéki erő részt vett volna, amelyekkel a Za ľudí el tudja képzelni a kormányzást.

Megismételte, csak akkor van értelme választási koalíciót kötni, ha az összességében jobb eredményt tud elérni, mint a benne résztvevő pártok eredménye összeadva. Ezért javasolták ismételten a nagy ellenzéki blokk, az úgynevezett Változás blokkja létrehozását.

„A koalíció létrehozása azon bukott meg, hogy nem tudunk létrehozni olyan blokkot, amelyben az összes párt részt venne”

- jelentette ki Kiska.

Rámutatott, hogy a KDH a tárgyalások során leszögezte, egyedül akar indulni a választáson, az SaS pedig csak egy szűkebb koalíciót javasolt a PS-Spoluval és a Za ľudíval.

Kiska hozzáfűzte, a fejlemények ellenére az ellenzéki pártok szakértői továbbra is együttműködnek, bízik benne, hogy mindegyik párt meg tudja szólítani a szavazóit és a választás után sikerül létrehozni a közös kormánykoalíciót.

A Za ľudí a PS-Spoluval, az SaS-szel, a KDH-val és az OĽaNO-val akart közös ellenzéki blokkot kialakítani, Andrej Kiska erről többször is tárgyalt a múlt héten a többi párt elnökével.

TASR