A Za ľudí egyeztetni fog az SaS-szel a közös fellépésről Kollár ügyében

2020. július 1. - 18:53 | Belföld

A Za ľudí párt egyeztetni fog az SaS párttal a közös fellépésről Boris Kollár (Sme rodina) házelnök diplomamunkája ügyében. Erről Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke tájékoztatott szerdán, reagálva a koalíciós partner felhívására.

A Za ľudí egyeztetni fog az SaS-szel a közös fellépésről Kollár ügyében
Juraj Šeliga (Fotó: TASR)

Az SaS távozásra szólította fel Kollárt. Korábban a Za ľudí is ilyen tartalmú felhívást tett közzé. Šeliga elmondása szerint nem módosult az álláspontjuk. Hozzátette: Kollár és a Sme rodina mozgalom döntése, hogyan járnak el a továbbiakban.

Šeliga elismételte, hogy a házelnöki poszt a választási eredmények és a koalíciós megállapodások alapján a Sme rodina mozgalmat illeti meg.

„Rajtuk áll, hogyan döntenek, emiatt nem kell szétesnie a kormánykoalíciónak”

– írta Šeliga a közösségi hálón, hozzátéve: nem akarja megbuktatni a kormányt, de elutasítja a politikai zsarolást.

Šeliga szerint Kollár azon érve, hogy a munkáját a törvénnyel összhangban készítette el, nem állja meg a helyét. A Za ľudí politikusa a szakolcai (Skalica) főiskola vonatkozó iránymutatását idézte, mely szerint a záródolgozat szerzője nem plagizálhat, nem sértheti meg más szerzők szerzői jogait, és nem másolhatja a szakirodalmat. A dolgozatnak eredetinek kell lennie.

Az SaS képviselői a frakció mai ülését követően lemondásra szólították fel Kollárt. A házelnök a szerdai találkozón válaszolt a diplomamunkájával kapcsolatos kérdésekre. A frakció felhívását tudomásul vette. A találkozó előtt Kollár kijelentette: ha le kellene mondania, a Sme rodina mozgalom akár ki is léphet a koalícióból.

Kollárt a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt támadják. Korábban a Za ľudí párt is távozásra szólította fel őt. Az OĽaNO ezt nem tette meg, helyette indítványozta, hogy Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter dolgozzanak ki egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a záródolgozatok utólagos felülvizsgálatát.

„Az OĽaNO mozgalom hétfőn tette közzé az álláspontját. Ezzel a témát lezártnak tekintjük”

– reagált az SaS felhívására a legnagyobb kormánypárt.

TASR

Címkék: Boris Kollár, SaS