A Za ľudí kiléphet kormányból, ha a parlament elfogadja a Sme rodina javaslatát, amit a Smer is erősen támogat

2021. május 16. - 16:01 | Belföld

Nagy volt az egyetértés a TA3 vasárnapi politikai műsorában a Sme rodina és a Smer-SD képviselője közt a kollúziós vizsgálati fogságot illetően, a Za ľudí elnöke, Veronika Remišová viszont megpendítette, hogy kiléphetnek a kormányból.

A Za ľudí kiléphet kormányból, ha a parlament elfogadja a Sme rodina javaslatát, amit a Smer is erősen támogat
Fotó: TASR

Ján Richter (Smer-SD) ellenzéki képviselő, korábbi munkaügyi miniszter osztotta Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, család- és szociális ügyi miniszter véleményét az úgynevezett kollúziós vizsgálati fogság feltételeinek módosításával kapcsolatban.

Krajniak szerint módosítani kell a kollúziós fogság jelenlegi körülményein. „Nem lehet, hogy valaki kollúziós vizsgálati fogságban legyen kizárólag azért, mert a nyomozók senkit nem hallgattak ki” – érvelt Krajniak.

Mindketten tagadták ugyanakkor, hogy a Sme rodina által a parlament elé terjesztett javaslatot célzatosan támogatnák.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke azonban az RTVS O 5 minút 12 című műsorában kijelentette, ha a Sme rodina javaslatát a kollúziós fogságról a jelenlegi formában megszavazza a parlament, a Za ľudí kiléphet a kormányból.

„Ez a vörös vonal és a jel számunkra” – jelentette ki a régiófejlesztésért, beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes a kilépésre utalva.

„Azt akarjuk, hogy átmenjen a kormányjavaslat, és hogy legyen koalíciós megállapodás a javaslat módosításáról” – mondta, majd hozzátette, a koalíciós tanács hétfőn tárgyal a kollúziós fogságról.

Vitapartnerének, Ladislav Kamenickýnek (Smer-SD) címezve megjegyezte, a Smer óriási nyomást gyakorol annak érdekében, hogy a meggyanúsított embereik kikerüljenek a vizsgálati fogságból. Kamenický viszont azzal érvelt, hogy a kollúziós fogság feltételeinek módosítása nem jelentené azt, hogy a gyanúsítottak automatikusan szabadlábra kerülhetnek.

„Ez egy hazugság, ami terjed” – emelte ki, majd hozzátette, meggyőződése, hogy visszaélnek a kollúziós vizsgálattal, nyomást gyakorolnak általa a gyanúsítottakra, ezt pedig a középkori módszerekhez hasonlította.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter korábban szokatlan indulattal bírálta a koalíciós partnerét, a Sme rodina pártot, amelynek műhelyéből származik a kollúziós fogvatartás időtartamának lerövidítésére vonatkozó javaslat.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke korábban elismerte, hogy saját jelöltjük, a szlovák titkosszolgálat éléről korrupció miatt visszahívott, jelenleg vizsgálati fogságban ülő Vladimír Pčolinský miatt is érdeklődnek a kollúziós fogság feltételeiről, ezért Kollár múlt héten szerdán látogatást tett a pozsonyi büntetés-végrehajtási intézetben.

Kollárék Pčolinský márciusi letartóztatása után kapták fel ezt a témát, mert úgy vélik, az emberük ártatlan, mint a ma született bárány. Módosítani szeretnék a vizsgálati fogságot érintő törvényt, – akár az ellenzéki Smerrel is karöltve – ez pedig már egy újabb konfliktust jelez előre a kormánykoalíción belül, a Za ľudí ugyanis egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy csökkentsék a vizsgálati fogság lehetséges hosszát.

Kollár ugyanakkor jelezte, hogy a vizsgálati fogság lerövidítéséről szóló javaslat nem most született, hanem már tavaly ősszel megkeresték vele Mária Kolíková igazságügyi minisztert.

A kollúziós fogság a vizsgálati fogság legszigorúbb fajtája. Szigorú szabályokkal jár, miközben a gyanúsítottnak egy néhány négyzetméteres cellában kell eltöltenie az időt. A legfontosabb szabály, hogy nem találkozhat egyetlen társgyanúsítottal, és látogatóba sem jöhet hozzá akárki. Minden látogatást jóvá kell hagynia a bíróságnak vagy a büntetés-végrehajtási szerveknek.


(TASR/para)