A Za ľudí szétesésével a kormány is széteshet

2021. június 2. - 15:05 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő nem tart attól, hogy szétesik a Za ľudí és veszélybe kerül a koalíció. Hangsúlyozta, hogy a kormánynak szilárdnak kell maradnia, mert még nagy ki-hívások előtt áll, ezért reméli, hogy a helyzet megoldódik.

A Za ľudí szétesésével a kormány is széteshet
Eduard Heger (Fotó: TASR)

Arról nem akart nyilatkozni, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kormánypártok külön tárgyaljanak a Za ľudí két szárnyával. Közlése szerint már Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és Mária Kolíková igazságügyi miniszter is garantálta, hogy a Za ľudí a koalíció tagja marad.

„Ismerem a párt parlamenti képviselőit, rendszeresen találkozom a frakcióval. Olyan emberek, akik jót akarnak az országnak. Továbbra is nagy kihívások állnak előttünk, ezért erős koalícióra van szükség”

- mondta Heger. Szerinte nem reális, hogy szétesik a párt és ez felborítja a kormánykoalíciót is.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint a Za ľudí belső ügye, ami a pártban történik. „Önmagában az teljesen normális, hogy egy pártban több jelölt is van a pártelnöki posztra” - mondta, hozzátéve, nem érti, miért kellene a koalíciós tanácsnak foglalkozni egy párt belső ügyeivel.

„Nem tudom, mi zajlik a Za ľudíban, és addig nem is akarok és nem is tudok nyilatkozni róla, amíg meg nem oldják”

- tette hozzá. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ha szétesne a párt, melyik szárnyával tárgyalnának, mivel a kérdést hipotetikusnak tartja.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszternek meggyőződése, hogy a Za ľudí helyzete nem ingatja meg a kormánykoalíciót. Naď leszögezte, nem akarja beleártani magát egy másik párt ügyeibe, szerinte az a lényeg, hogy a Za ľudí képviselői kormánypárti képviselők maradjanak.

„Ezt mindkét szárny leszögezte” - mutatott rá Naď. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter nem nyilatkozott, megvárja, amíg megoldódik a helyzet a Za ľudíban. „Egy koalíciós partner belső problémái semmiféle okot nem szolgáltatnak arra, hogy az SaS esetleg kilépjen a kormánykoalícióból” - mondta Sulík. Hozzátette, bármilyen eredménnyel zárul a vita a Za ľudíban, az SaS azt tiszteletben fogja tartani.

A Za ľudí több tagja rendkívüli tisztújító kongresszus összehívását szorgalmazza. A keddi (június 1.) elnökségi ülés után a Kolíkovához tartozó szárny megvonta a bizalmat Veronika Remišová pártelnöktől, és egy frakció vagy platform létrehozásáról beszélt a párton belül, amely a koalíciós tanácskozásokon is részt venne. Re-mišová kijelentette, hogy Kolíková köré tömörülők „háborút robbantottak ki a pártban”, és a „harc a régiókban is megkezdődött”, és az egészet puccsista módszernek nevezte.

(TASR/parameter)